U ODELJKU ZA PRTLJAG BILO ZAKLJUČANO 100 DECE: Potraga za nestalim migrantima sa broda koji je potonuo kod Peloponeza
Foto: Tviter

TRAGEDIJA

U ODELJKU ZA PRTLJAG BILO ZAKLJUČANO 100 DECE: Potraga za nestalim migrantima sa broda koji je potonuo kod Peloponeza

Planeta -

Nastavljena je potraga za nestalim migrantima sa ribarskog broda potonulog kod Peloponeza čiji preživeli putnici kažu da je u njegovom odeljku za prtljag bilo do 100 dece.

Najmanje 78 migranata se udavilo, a u velikoj spasilačkoj operaciji su spasene 104 osobe sa ribarskog broda koji je u sredu potonuo kod južne obale Grčke. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) sugeriše da je na brodu bilo do 400 putnika.

Brod je potonuo 75 kilometara jugozapadno od Peloponeza gde je poslato sedam brodova grčke Obalske straže i Ratne mornarice, kao i helikopter, a u potrazi je učestvovalo i nekoliko privatnih brodova.

BBC prenosi navode lekara bolnice u Kalamati, gde su zbrinuti spaseni migranti, da je u prtljažniku broda putovao veliki broj žena i dece.

Lekar bolnice u Kalamati Manolis Makaris izjavio je novinarima da mu je muškarac koga je lečio i kome je pozajmio svoj telefon kako bi se javio kući rekao da je u skladištu broda bilo 100 dece.

Drugi reporter grčkog kanala ANT1 pitao je preživelog da li je bilo 100 dece na brodu na šta je on potvrdno odgovorio. BBC navodi da nije mogao nezavisno da proveri tu brojku.

Portparol grčke vlade Ilijas Siakantaris rekao je da postoje nepotvrđeni izveštaji da je na brodu bilo čak do 750 putnika.

- Ne znamo šta je bilo u prtljažniku, ali znamo da neki krijumčari zaključavaju putnike kako bi održali kontrolu na brodu", izjavio je Siakantaris.

AP je objavio da su spasioci u sredu spasili 104 putnika, Egipćane, Sirijce, Pakistance, Avganistance i Palestince, uglavnom muškarce, a među njima je bilo osam maloletnika.

(Kurir.rs/Beta/Foto: ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja