PUTINOV ČOVEK IZ SENKE ŽELI DA ZAPLAŠI ZAPAD: Traži da se evakuišu Rusi sa teritorija koje bi mogle da budu mete NUKLEARNOG UDARA
Vladimir Putin i Sergej Karaganov, Foto: Shutterstock, Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

PUTINOV ČOVEK IZ SENKE ŽELI DA ZAPLAŠI ZAPAD: Traži da se evakuišu Rusi sa teritorija koje bi mogle da budu mete NUKLEARNOG UDARA

Planeta -

Sergej Karaganov, nekadašnji savetnik za spoljnu politiku ruskog predsednika Borisa Jeljcina i njegovog naslednika Vladimira Putina, za kojeg se smatra da i dalje ima ključni uticaj na Kremlj, poručio je da bi možda trebalo evakuisati Ruse koji žive u zapadnim zemljama kako bi one shvatile da se mogu naći na udaru ruskih nuklearnih raketa i odustale od podrške Ukrajini.

Kako je preneo Tajms i drugi britanski mediji, Karaganov smatra da, ukoliko takva pretnja potencijalnim atomskim udarom ne bude imala efekta, Moskva treba da izvede nuklearne napade na evropske gradove.

Nuklearni Rat, treći svetski rat
foto: Shutterstock

Karaganov je ovo napisao u članku pod nazivom "Teška, ali neophodna odluka" objavljenom na sajtu naučnog časopisa "Rusija u globalnim odnosima" (Russia in Global Affairs).

- Stvari možda dođu do te tačke da ćemo morati da zatražimo od naših sunarodnika i svih ljudi dobre volje da napuste svoja mesta stanovanja u blizini postrojenja koja bi mogla da postanu mete udara u zemljama koje pružaju direktnu podršku marionetskom režimu u Kijevu. Neprijatelj mora da zna da smo mi spremni da izvedeno preventivni udar u znak odmazde zbog svih sadašnjih i ranijih činova agresije kako bi sprečili da svet sklizne u termonuklearni rat - napisao je Karaganov.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: AP Mikhail Klimentyev

Za ovog političkog naučnika se smatra da je, iako sada ne obavlja zvaničnu državnu funkciju i vodi moskovsku NVO Savet za spoljnu i odbrambenu politiku, još uvek blizak Putinu i šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

On je smatra tvorcem "Putinove doktrine" uoči početka rata u Ukrajini, a još 2019. bio je prvi koji se javno zalagao za invaziju svim snagama na susednu zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track