NEOČEKIVANA PORUKA: Rusija može da koristi nuklearno oružje samo za odbranu, a možda i obnovi sporazum s Amerikom
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

NEOČEKIVANA PORUKA: Rusija može da koristi nuklearno oružje samo za odbranu, a možda i obnovi sporazum s Amerikom

Planeta -

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavila je da se ruska hipotetička upotreba nuklearnog oružja može desiti isključivo u vanrednim okolnostima i biće moguća samo u odbrambene svrhe.

- Ruska politika nuklearnog odvraćanja je striktno defanzivna. Hipotetička upotreba nuklearnog oružja je jasno ograničena vanrednim okolnostima u okviru striktno odbrambenih ciljeva - rekla je ona na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu (SPIEF).

Ruska agencija Tas prenosi da je Zaharova istakla da je Moskva u potpunosti posvećena principu neprihvatljivosti nuklearnog rata u kome, kako je navela, ne može biti pobednika i nikada ne sme da se desi.

- Dosledno pozivamo sve druge strane da se pridruže zajedničkoj izjavi lidera pet nuklearnih država o sprečavanju nuklearnog rata i neprihvatljivosti trke u naoružanju - rekla je ona.

Istovremeno, ona nije isključila da bi Rusija mogla da promeni svoju odluku da suspenduje sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START).

- U ovom slučaju, da, samo ako Vašington pokaže političku volju i uloži napore da ublaži tenzije i deeskalaciju i stvori uslove za nastavak punog funkcionisanja sporazuma - dodala je Zaharova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track