NEVIĐENA NAJEZDA INSEKATA KANIBALA: Mašinama za sneg pokušavaju da oslobode puteve MUKA DA TI PRIPADNE OD JEZIVIH SCENA (VIDEO)
Foto: Printscreen/twitter

pošast

NEVIĐENA NAJEZDA INSEKATA KANIBALA: Mašinama za sneg pokušavaju da oslobode puteve MUKA DA TI PRIPADNE OD JEZIVIH SCENA (VIDEO)

Planeta -

Milioni mormonskih cvrčaka stvorili su noćnu moru za stanovnike šest okruga američke države Nevada.

- Samo su odvratni. Izgledaju kao pauci i ostavljaju izmet svuda - navodi Prešas Drejk iz Elka.

Insekti koji mogu da pokrilii vegetaciju, puteve, ali čak i zidove regionalne bolnice u severoistočnoj Nevadi.

- Samo da možemo da dovedemo pacijente u bolnicu! Doveli smo ljude sa duvaljkama za lišće i metlama da očiste puteve. Koristili smo u jednom trenutku čak i traktor sa snežnim plugom samo da gurnemo gomile cvrčaka sa puta - rekao je direktor za odnose sa zajednicom u regionalnoj bolnici Severoistočne Nevade Stiv Berouz.

Prema Džefu Najtu, entomologu iz Odeljenja za poljoprivredu Nevade, cvrčci imaju ciklus od četiri do šest godina, a zatim nestaju na neko vreme. Period mirovanja za Elko i ostalih pet okruga završio se 2019. godine i sada su se vratili.

- Mormonski cvrčci imaju jednu generaciju godišnje, jaja polažu oko jula, a ta jaja će se razviti zimi i izleći u proleće. Insekti su sada međutim zakasnili, izlegli su se tek sredinom aprila, a to je diktirala vlažna zima - rekao je Najt.

Entomolog je dodao da su cvrčci u fazi migracije i da prelaze oko kilometar i po dnevno. Najveći problem je to što stvaraju opasne uslove na putu. Putevi su prekriveni zgaženim cvrčcima i nakon kiše postaju klizavi.

- Imali smo brojne nesreće uzrokovane cvrčcima - navodi stručnjak.

Najt je rekao da je ministarstvo saobraćaja Nevade koristilo pesak na putevima u oblastima gde su cvrčci ostavili glatki sloj. Dodao je da su takođe koristili mašine za sneg da ih uklone. Što se tiče cvrčaka koji su ispunili dvorišta i penju se na zidove, ohrabruje vlasnike kuća da se strpe jer bi insekti trebalo da prođu kroz to područje za tri do šest dana.

- Saosećam sa ljudima, populacija insekata je ogromna, ali će nestati - navodi Najt.

Za Drejk je to lakše reći nego učiniti.

- Imam električnu utičnicu bez poklopca i jedan čvrčak je ušao kroz nju i gledao me kad sam se probudila. Takođe padaju sa plafoona. Jednostavno su super odvratni - rekla je uz osmeh.

Mormonski cvrčci mogu da narastu i do osam centimetra. Jedu travu i useve, međutim, ukoliko ne nađu hrane mogu da jedu i pripadnike svoje vrste.

(Kurir.rs/KSLTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track