ODAO TAJNE PENTAGONA: Podignuta federalna optužnica protiv američkog vojnika, objavljeno kolika mu ZATVORSKA KAZNA preti
Foto: Printscreen Twitter

osveta

ODAO TAJNE PENTAGONA: Podignuta federalna optužnica protiv američkog vojnika, objavljeno kolika mu ZATVORSKA KAZNA preti

Planeta -

Federalna velika porota optužila je pripadnika nacionalne garde vazduhoplovnih snaga SAD Džeka Tešeiru za odavanje tajnih vojnih dokumenata Pentagona na internetu, saopštilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Kako danas prenosi Glas Amerike (VOA), optužnica protiv Tešeire sastoji se od šest tačaka i obuhvata namerno zadržavanje i prenošenje poverljivih informacija u vezi sa nacionalnom odbranom, navodi se u saopštenju.

Optužba za to krivično delo predviđa kaznu do deset godina zatvora, tri godina nadzora nakon izlaska na slobodu i novčanu kaznu do 250.000 dolara.

Džek Tešeira
Džek Tešeirafoto: Printskrin/Facebook

Tešeira je uhapšen pod sumnjom da je počinio jedno od najtežih krivičnih dela u oblasti bezbednosti u poslednjih 13 godina, odnosno od 2010. kada se na Vikiliksu pojavilo više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

Priveden je u aprilu kada je postalo jasno da je poverljive zapise objavio u aplikaciji Diskord. Ubrzo posle njegovog hapšenja suspendovana su dva komandanta njegove jedinice.

Tešeira se nalazi u pritvoru pošto su tužioci prezentovali dokaze koji potvrđuju da je u prošlosti upućivao nasilne i rasističke pretnje, kao i da je imao pristup arsenalu oružja. Takođe, kako su ukazali, predstavlja rizik od deljenja osetljivih informacija sa stranim zemljama.

Tajna dokumenta čiji je sadržaj odao pružila su širok spektar visoko poverljivih informacija o saveznicima i protivnicima, sa detaljima u rasponu od ukrajinske protivvazdušne odbrane do izraelske špijunske agencije Mosad.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja