BOŽINOVIĆ: KAD NE USPE OFANZIVA, UVEK MOŽETE DA KAŽETE "NISMO JOŠ NI POČELI" Analitičari smatraju da rat nije ni blizu kraja
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

rat u ukrajini

BOŽINOVIĆ: KAD NE USPE OFANZIVA, UVEK MOŽETE DA KAŽETE "NISMO JOŠ NI POČELI" Analitičari smatraju da rat nije ni blizu kraja

Planeta -

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je saveznike Kijeva da „duboko kopaju” kako bi obezbedili više oružja i municije za borbu protiv ruske invazije, posebno za protivvazdušnu odbranu.

Ostin je, obraćajući se na sastanku ministara odbrane Kontakt grupe od oko 50 zemalja koje daju vojnu pomoć Ukrajini, predvođene SAD, naglasio da je Kijevu potrebna i kratkoročna i dugoročna podrška jer je,kako je rekao, rat „maraton, a ne sprint“.

Aktuelnosti vezane za rat u Ukrajini analizirali su u jutarnjem programu Kurir TV Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Nikola Perišić, iz Centra za društvena istraživanja.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Mislim da nije počela ofanziva u punom kapacitetu, jer se za to nisu ispunili svi neophodni uslovi. Treba najpre da stigne oružje obećano Ukrajini, a postoje najave da će ta pomoć stizati u narednim danima. Drugo pitanje je ta obuka. Jasno je da im je potrebna obuka za F16 i ostalo kompleksno naoružanje. I treći uslov jeste da se proveri u kom stanju je oprema koja je stigla, jer imate primere da neki tenkovi Leopard koji su stigli na proleće nisu korišćeni 40 godina i bio im je potreban remont da bi bili operativni - rekao je Perišić.

Božinović smatra da će rat u Ukrajini potrajati, kao i da se sa obe strane može čuti dosta propagandnih floskula.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Mislim da podrška zapadnih saveznika igra odlučujuću ulogu. Meni mnoge tvrdnje liče na mačevanje propagandnim floskulama kako bi se podigao moral sopstvenim trupama - rekao je Božinović i dodao:

- Rekao bih da je paradoksalno, nadam se ne i cinično, dobra strana najavljivanja ofanzive u tome što, ako vam ofanziva ne uspe uvek možete da kažete "Nismo još ni počeli." Plašim se da toga ima na tom frontu. Meni deluje neozbiljno da Ukrajina može da napravi neku ozbiljnu ofanzivu ka Rusiji, a da se u samoj Rusiji ne desi nešto što će je slomiti.

Sirija, vojska, oružje, rat, sukob, ofanziva, pobinjenici
foto: EPA/YAHYA NEMAH

Ocenio je da ni jedna ni druga strana ne postižu ono što su bili početni ciljevi.

- Rusija nije u blic krigu osvojila veći deo Ukrajine, kao što se očekivalo i isplivale su neke nepirjatne istine o ruskoj vojsci, iako to možda nije jedina ruska vojska. S druge strane, vrlo bitna hipoteza zapada da će sankcije slomiti Rusiju, takođe je pala u vodu. Niti je Rusija slomljena ekonomski niti je onoliko efikasna na bojnom polju kako se očekivalo. Kada uporedimo te činjenice možemo očekivati da će ovaj rat potrajati - smatra Božinović.

RAT
foto: Kurir tv

Perišić se saglasio i istakao da se po izjavama zapadnih, ukrajinskih i ruskih zvaničnika može doneti zaključak da rat nije blizu kraja:

- Čini mi se da se u retorici koja postoji u zapadnim državama, ali i u Rusiji sve više govori da ne sme da se dozvoli drugoj strani da pobedi. To pokazuje da postoji raspoloženje da se taj sukob nastavi. Na početku sukoba je bilo nekih dogovora između dve strane, kao što je izvoz žita, a sada ne mogu da se dogovore oko takvih stvari bez posrednika, kao što je bila Turska.

04:41

BOŽINOVIĆ: KAD NE USPE OFANZIVA, UVEK MOŽETE DA KAŽETE NISMO JOŠ NI POČELI Analitičari smatraju da rat nije ni blizu kraja

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track