PUTIN O UKRAJINSKOJ VOJSCI: Preduzimaju nove pokušaje kontraofanzive, ali nemaju nikakve šanse
Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

"RUSKI DAVOS"

PUTIN O UKRAJINSKOJ VOJSCI: Preduzimaju nove pokušaje kontraofanzive, ali nemaju nikakve šanse

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se učesnicima plenarnog zasedanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), poznatog i kao "ruski Davos".

Na pitanje o ratu u Ukrajini, Putin je rekao da je taj rat "započeo ukrajinski režim uz podršku sponzora sa Zapada 2014".

- O tome niko ne želi da priča, ali ja moram da podsetim. Trpeli smo skoro devet godina, a zatim su naši partneri javno odustali od diplomatskog rešavanja i zato je to pitanje moralo da se rešava vojnim putem - rekao je Putin.

On je dodao da je Rusija bila "prinuđena da upotrebi Oružane snage".

- Ukrajinska vojska koristi rezervne snage, ali nigde nisu ostvarili svoje ciljeve - kazao je Putin.

Šef Kremlja je naveo da "Ukrajina preduzima nove pokušaje kontraofanzive".

- Borbe se vode i ovog trenutka, konkretno u Zaporoškom pravcu, ali Kijev nema šanse. Poređenje gubitaka: taj odnos je jedan prema deset, 186 tenkova i 418 oklopnih vozila - naveo je Putin.

On je ocenio da se "višepolarni svetski poredak učvršćuje" i da je "to neizbežan proces".

- Nakazni neokolonijalni međunarodni sistem je prestao da postoji - kazao je Putin.

Vladimir Putin s učesnicima SPIEF u Sankt Peterburgu
Vladimir Putin s učesnicima SPIEF u Sankt Peterburgufoto: Alexei NIKOLSKY / AFP / Profimedia

Putin je govor posvetio ratu u Ukrajini i njegovom uticaju na rusku ekonomiju.

- Malo ko je mogao da pretpostavi kako će se razvijati događaji - naveo je Putin, ocenivši da je Rusija uspela da razvije svoju ekonomiju pod novim uslovima.

Sputnjik prenosi da je Putin poručio da ruski pristup razvoju ekonomije funkcioniše i da je ta zemlja sačuvala odgovornu i izbalansiranu novčano-kreditnu politiku.

- Pozitivne makroekonomske tendencije su u Rusiji pojačavaju. Slažem se s našim ekspertima da će godišnji rast BDP dostići 1,5, pa čak i do 2 odsto. To omogućava našoj zemlji da bude među najjačim ekonomijama u svetu - rekao je Putin.

Sputnjik navodi da su ove godine gosti skupa alžirski predsednik Abdelmadžid Tebun, s kojim je Putin u četvrtak razgovarao u Kremlju, kubanski premijer Manuel Marero Krus, koji se takođe sastao s ruskim liderom, kao i predsednik Jermenije Vagn Hačaturijan.

Navodi se da je glavna tema ovogodišnjeg SPIEF "Suvereni razvoj – osnova pravednog sveta". Radni deo programa podeljen je na pet tematskih blokova: "Svetska ekonomija u epohi globalne prekretnice", "Ruska ekonomija: od adaptacije do rasta", "Izgradnja tehnološkog suvereniteta", "Snabdevanje naroda i kvalitet života – osnovni prioritet“, „Tržište rada: odgovor na nove izazove“.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track