BAJDEN PRESEKAO: Već se zna ko će od jeseni biti na čelu NATO?
Foto: AP Alexandru Dobre, AP Evan Vucci, THIERRY CHARLIER / AFP / Profimedia

alijansa

BAJDEN PRESEKAO: Već se zna ko će od jeseni biti na čelu NATO?

Planeta -

Očekuje se da će Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, biti zamoljen da ostane na čelu Alijanse još godinu dana.

To je objavio Rojters pozivajući se na izvor upoznat s ovom temom i neimenovanog američkog zvaničnika. Kao razlog ovakvog neočekivanog razvoja događaja navodi se to što Severnotlantski savez ne uspeva da postigne dogovor o Stoltenbergovom nasledniku uoči samita koji se sredinom jula održava u litvanskoj prestonici Viljnusu.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: EPA OLIVIER HOSLET

Stoltenberg, nekadašnji premijer Norveške, na čelo NATO došao je 2014. i nakon devet godina trebalo bi da odstupi sa dužnosti krajem septembra, ali Rojters navodi ocenu svog izvora da Norvežanin ima široku podršku u Alijansi i da se smatra da je i dalje efikasan vođa.

- Administracija (američkog predsednika Džoa Bajdena) razmišlja o tome da Stoltenberg ostane još godinu dana. Ne čini se da trenutno postoji konsenzus unutar saveza o njegovoj zamjeni - rekao je zvaničnik SAD koji je želeo da ostane anoniman.

Navodi se da izgledi da su se od Stoltenberga zatraži produženje mandata po četvrti put povećali kako se bliži samit u Viljnusu, pošto saveznici strahuju od pokazivanja nejedinstva dok NATO nastavlja da odgovara na ruski rat u Ukrajini.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track