KRALJ NA KONJU: Čarls Treći predvodio prvu rođendansku vojnu paradu (FOTO, VIDEO)
Foto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

U VOJNOJ UNIFORMI I SA ŠUBAROM NA GLAVI

KRALJ NA KONJU: Čarls Treći predvodio prvu rođendansku vojnu paradu (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Britanski kralj Čarls Treći je danas u vojnoj uniformi i sa šubarom obavio smotru vojnika povodom svoje prve rođendanske parade kao suverena, tokom koje je jahao konja, što je prvi put za jednog monarha od 1986. godine.

Parada, koja se organizuje svake godine u junu, obeležava zvanični rođendan kralja, koji će 14. novembra napuniti 75 godina, a zatim će taj događaj proslaviti privatno.

Kralj je pod oblačnim nebom napustio Bakingemsku palatu u laganoj povorci nešto posle 10.30 po lokalnom vremenu. Pratili su ga brat, princ Edvard, njegova sestra, princeza An, kao i njegov sin, prestolonaslenik Vilijam. Svi su bili na konjima.

Kraljevska porodica
Kraljevska porodicafoto: Andrew Parsons / Zuma Press / Profimedia

Kraljica Kamila, princeza Kejt i njeno troje dece - Džordž, Šarlot i Luis su ih pratili u kočiji.

Tradicija parade pod nazivom "Trooping the Colour" (Pozdrav bojama/zastavama) datira još od vladavine Džordža Druga 1748. godine, koji je, iako rođen 30. oktobra, želeo da iskoristi lepo vreme da proslavi svoj rođendan.

Događaj koji se prenosi na televiziji, uvek privlači veliki broj građana oko Bakingemske palate gde se održava parada.

Kralj Čarls, Parada
foto: Andrew Parsons / Parsons Media / imago stock&people / Profimedia

Kraljica Elizabeta Druga, koja je umrla u septembru sa 96. godina, od 1986. godine više se nije pojavljivala u sedlu tokom tog simboličnog događaja.

Oko 1.400 vojnika, 400 muzičara i 200 konja učestvuje u ceremoniji organizovanoj u centru Londona.

Kobila Džuno kojoj je ime dala kraljica Kamila, predvodila je paradu, a pratila su je tri konja sa dobošima - Persej, Atlas i Apolo.

Konji koji nose bubnjeve tokom parada, najiskusnije su ;životinje u britanskim oružanim snagama. Oni imaju činove majora i dobijaju ime prema likovima grčke mitologije.

Ta svečanost vuče poreklo iz priprema za rat, gde su sve zastave pokazivane vojnicima kako bi ih prepoznali usred bitaka.

Prvi bataljon Velške garde ove godine je u centru pažnje, a posle smotre vojnika, kralj koji je, kao šef države, glavnokomandujući oružanim snagama, predvodi povorku do Bakingemske palate.

Uz kraljicu Kamilu i druge članove kraljevske porodice, kralj je potom pozdravio građane s balkona palate i gledao paradu tokom koje je iz Grin parka ispaljen 41 topovski plotun.

Kralj Čarls, Parada
foto: Andrew Parsons / Parsons Media / imago stock&people / Profimedia

Proslava kraljevog rođendana je povod da se objave i dodele odlikovanja raznim ličnostima.

Na spisku odlikovanja ove godine su romanopisac Martin Ejmis, koji je umro u maju, reditelj Stiven Frirs, urednica časopisa Vog An Vintur i 18-godišnji student Džunior Frud aktivista za borbu protiv vršnjačkog nasilja čija je žrtva ;bio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track