AFRIČKI LIDERI STIGLI KOD PUTINA S PLANOM ZA MIR: Zelenski ih u Kijevu upozorio da ne želi "nikakva iznenađenja"
Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office, EPA/Vyacheslav Viktorov Host Phot

MISIJA U SANKT PETERBURGU

AFRIČKI LIDERI STIGLI KOD PUTINA S PLANOM ZA MIR: Zelenski ih u Kijevu upozorio da ne želi "nikakva iznenađenja"

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin danas će ugostiti grupu afričkih lidera koji su stigli u Rusiju u samoinicijativnu mirovnu misiju pošto su u petak o tome razgovarali u Ukrajini.

Predsednici Komorskih ostrva, Senegala, Južne Afrike i Zambije, kao i egipatski premijer i izaslanici iz Republike Kongo i Ugande pokušali su u Kijevu da pomognu okončanje rata koji je započela Rusija.

Afrički lideri stigli su u Sankt Peterburg gde će se sastati sa Putinom koji prisustvuje poslovnom forumu u tom gradu.

Misija u Ukrajini, prva takva koju su pokrenuli afrički lideri, dolazi posle drugih mirovnih inicijativa, među kojima i kineske, a ima poseban značaj za Afriku jer se ona oslanja na isporuku hrane i đubriva iz Rusije i Ukrajine. Rat u u Ukrajini je omeo izvoz žita iz jedne od najvažnijih svetskih žitnica.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa rekao je novinarima posle razgovora afričkih lidera u petak s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da "ovaj sukob negativno utiče na Afriku".

Afrički lideri prilikom posete Kijevu
Afrički lideri prilikom posete Kijevufoto: AP/Ukrainian Presidential Press Office

- Verujem da Ukrajinci osećaju da se moraju boriti i da ne odustaju. Put do mira je veoma težak, a postoji potreba da se ovaj sukob okonča što pre - naveo je Ramafosa.

Mnoge afričke države bliske veze s Moskvom imaju još iz vremena Hladnog rata kada je Sovjetski Savez podržavao njihovu antikolonijalnu borbu.

Govoreći na konferenciji za novinare u petak, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani izneo je ideju o "mapi puta" ka miru, što je izazvalo pitanja predsednika Zelenskog koji je tražio objašnjenje i upozorio da ne želi "nikakva iznenađenja" od njihove posete Putinu.

Šanse za mirovne pregovore izgledaju slabe jer Ukrajina i Rusija imaju dijemetralno različite stavove.

Ukrajina zahteva da Rusija povuče svoje trupe sa svih okupiranih teritorija kao uslov za mirovne pregovore.

Kremlj, s druge strane, želi da Ukrajina prizna Krim kojeg je Moskva anektirala 2014. kao sastavni deo Rusije i da prizna njene kopnene dobitke koje je ostvarila u dosadašnjem ratu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track