PUTIN POKAZAO NACRT SPORAZUMA O UKRAJINI: Dokument su parafirali, ali su ga odbacili čim smo POVUKLI VOJSKU iz Kijeva (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook

mirovna delegacija

PUTIN POKAZAO NACRT SPORAZUMA O UKRAJINI: Dokument su parafirali, ali su ga odbacili čim smo POVUKLI VOJSKU iz Kijeva (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas tokom razgovora sa afričkom delegacijom da je Moskva otvorena za dijalog sa svima koji žele da uspostave mir.

Putin je skrenuo pažnju na to da Rusija nikada nije odbila pregovore za razliku od Kijeva.

- Gde je garancija da Ukrajina neće nastaviti da odbija druge sporazume? Čak i pod ovim uslovima mi nismo odbili pregovore već je rukovodstvo Ukrajine najavilo da neće pregovarati - rekao je ruski predsednik.

Putin je afričkim kolegama pokazao nacrt Istanbulskog sporazuma o Ukrajini koji je usaglašen prošlog proleća.

- Evo ga! Zove se sporazum o trajnoj neutralnosti i bezbednosnim garancijama Ukrajine - rekao je Putin.

Zatim je ukazao na paragrafe dokumenta.

- Odnose se na oružane snage i ostalo. Sve je precizirano do jedinica vojne tehnike i ljudstva - rekao je Putin i dodao tvrdnju da je ukrajinska strana parafirala ovaj dokument.

Ukrajina je prema njegovim rečima "bacila dokument na smetlište istorije" čim je Rusija "povukla svoje trupe iz Kijeva".

Putin je dodao da su Ukrajina i Zapad "vukli Rusiju za nos" neispunjavanjem Minskih sporazuma.

- Javno su objavili da se neće pridržavati mirovnih sporazuma i faktički su se povukle iz ovog procesa. Nakon toga Rusija je bila prinuđena da prizna nezavisne države formirana na teritoriji Ukrajine koje nismo priznavali osam godina - rekao je šef države.

Lideri tri afričke države, podsetimo, posetili su dan ranije Kijev, a danas su se sastali sa Putinom u Sankt Peterburgu. Izvor RIA Novosti navodi da su afrički lideri izneli predlog mirovnog sporazuma.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafozom u Kijevu rekao da neće "otvarati drugi tom" Minskih sporazuma sa Rusijom.

- Zainteresovani smo da zemlje Afričke unije budu uključene u formulu mira, ali naravno bez Rusije jer blokira sve inicijative. Već smo prošli Minsk, nećemo otvarati drugi tom te priče, mi želimo da zaustave rat - rekao je Zelenski.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je sredinom maja rekao da je Vladimiru Putinu i Volodimiru Zelenskom predstavio mirovnu inicijativu u ime Zambije, Senegala, Кonga, Ugande, Egipta i Južnoafričke Republike.

Moskva i Кijev su pristali da prihvate misiju šefova afričkih država.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track