"NISU STVORILI ORUŽANE SVEMIRSKE SNAGE DA BI ISTRAŽIVALI" Spasić o kolonizaciji Meseca: Razvoj ASTROPOLITIKE biće PRESUDAN
Zoran Tomić i Zoran Spasić, Foto: Kurir TV, Shutterstock

kolonizacija meseca

"NISU STVORILI ORUŽANE SVEMIRSKE SNAGE DA BI ISTRAŽIVALI" Spasić o kolonizaciji Meseca: Razvoj ASTROPOLITIKE biće PRESUDAN

Planeta -

Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije i (viber) Zoran Tomić, osnivač astronomskog udruženja "Eureka" gostovali su u jutarnjem programu Redakcija i razgovarali o planovima izgradnje kineske baze na Mesecu, kao i o cilju Kine da prva kineska ljudska posada sleti na Zemljin satelit do 2030. godine.

svemir, svemirska trka, Kina, Amerika
foto: Profimedia

Tomić pojašnjava šta je poznato o kineskim planovima.

- To je međunarodni projekat koji je u toku. Prva faza se odnosi na sletanje ljudske posade. Inače ovo je međunarodni projekat koji realizuju sa Ruskom Federacijom. Poziv je otvoren i za druge zemlje koje žele da se uključe. Imam otrku Amerikanaca i Kineza ko će pre da sleti, ali nisu oni jedini koji pričaju o kolonizaciji Svemira i Meseca. Čak spominju i izgradnje opservatorije na površini Meseca - započeo je Tomić.

Zoran Spasić, Zoran Tomić
foto: Kurir tv

Ciljevi nisu izdefinisani u ovom projektu, naglašava on.

- Amerikanci su sletetli '69. godine na Mesec, ali potrebno je istaživanje, biće ovo interesantno. Bitno je da kažemo da žele da izgrade kompetnu bazu na površini meseca, na onoj tamnoj strani Meseca. Nema preteranih ciljeva, ali žele da istraže mogućnosti ljudskog boravka na površini meseca, kreiranje veštačke gravitacije, jer je Mesečevo ubrzanje6 puta manje od zemljine brzine. To je osnova za dalje istraživanje, a cilj je da ta baza na Mesecu bude samo početna tačka, za odlazak ljudi na druga nebeska tela - kaže Tomić.

Spasić se priključio razgovoru, kroz uticaj NASE na gorepomenute informacije, koja navodi da Kina krade tehnologije i planira kolonizaciju Meseca, da koristi satelitsku stanicu da uništi druge satelite, što je Kina demantovala.

Zoran Spasić, Zoran Tomić
foto: Kurir tv

- Naime, sve veći broj država međunarodnih organizacija i multinacionalnih korporacija, ulaže ogromna sredstva u razvoj Svemira. Sve je aktuelniji taj pojam astropolitike. SAD su formirale posebne svemirske snage, kao zaseban vid oružanih snaga, dok su Kina, Iran, Rusija, Francuska formirale svemirske snage u okviru jedinica za sajber ratovanje i svemirska dejstva. Videćete da svaka sila ima svoj sistem i ulaže ogromna sredstva u to. Prva balistička raketa koja je bila osnov za slanje sonde na Mesec, razvila je nacistička Nemačka krajem rata. Fon Braun je bio kreator prve balističke rakete. Kasnije, on je bio i osnivač Nase. Sve se više govori o svemiraskom "rudarenju". Danas su tehnološke mogućnosti velike za razvoj svemirske industrije. Vidimo da se svi nadmeću u tome i da SAD ima veliku prednost nad Kinom - kaže Spasić, zaokruživši priču, izjavom koja sledi:

- Dakle, treba da prođe jedan period da bismo videli, sve je u začetku. Sateliti imaju veliku ulogu u ratovanju. Ukrajinska vojska dobila je satelitske snimke i dobila kontraofanzivu u Harkovskoj oblasti. Amerikanci su počeli da koriste satelite prvi put u Zalivskom ratu. Postoje sistemi koje razvijaju i Amerika i Rusija i Kina, a to su antisateliti, tako da će razvoj tih sistema imati presudnu ulogu - siguran je Spasić.

06:13

Da li će razvoj satelitske tehnologije biti presudan u geopolitici sveta?

Tomić se slaže i podseća da nije istraživanje Meseca jedina tema, nego i asteroida.

- I Kina i Amerika se bore na razne načine. Nije suština istraživanja Meseca samo naučna svrha,. već i vojno i komercijalno i rudarenje gde su u pitanju najviše asteroidi. Ilon Mask već aktivno radi na tome da kolonizuje Mesec. Dok on nije razvio svoje raketne sisteme, i brodove za dostavu astronauta na međunarodne stanice, zavisili su od Rusije... - rekao je Tomić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track