NI NATO NE MOŽE DA ZARONI TOLIKO DUBOKO: Operacija spasavanja nestale podmornice u zastoju, otkriveno zašto (FOTO, VIDEO)
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

VREME ISTIČE

NI NATO NE MOŽE DA ZARONI TOLIKO DUBOKO: Operacija spasavanja nestale podmornice u zastoju, otkriveno zašto (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Britanski mediji prate iz minuta u minut priču o maloj podmornici nestaloj u dubinama Atlantskog okeana prilikom obilaska olupine Titanika pošto je najmanje troje turista u toj podmornici poreklom iz Velike Britanije ili je nastanjeno u njoj.

Skaj njuz prenosi navode britanskog Ministarstva odbrane da dubina na kojoj se veruje da se nalazi nestala podmornica "prevazilazi onu na kojoj sistem spasilačkih podmornica NATO može bezbedno da operiše".

- Nastavljamo da pratimo incident u severnom delu Atlantika - saopšteno je iz tog ministarstva.

Dejli mejl navodi da je oprema neophodna za spasavanje nestale podmornice zadržana kod američkih zvaničnika. To je rekao Dejvid Konkenon, savetnik kompanije "Oušngejt" koja vodi turiste u obilaske olupine Titanika i vlasnik je nestale podmornice.

Konkenon je naveo da je se oprema nalazi na britanskom ostrvu Gernsi u Lamanšu, ali da avion u kojem se ona nalazi ne može da poleti američka birokratija koja je zadužena za nju ne obavi neophodnu papirologiju.

podmornica, Titanik
foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

- Ta oprema je satima na pisti. Kada kontaktiram američku vladu dobijam odgovore da "nisu u kancelariji", ne od svih, već od ključnih ljudi koji to treba da odobre. To je neprihvatljivo - kazao je Konkenon za Njujznejšn i dodao dada mora odmah da se krene u akciju spasavanja.

Proračunato je da je u ponedeljak popodne u podmornici bilo kiseonika za još 96 sati.

U maloj podmornici Titan nalazi se i pakistanski biznismen Šahzada Davud, član upravnog odbora poznatog američkog SETI instituta i njegov sin Sulejman, koji su nastanjeni u Britaniji, kao i britanski milijarder Hamiš Harding.

podmornica, Titanik
foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Pojavile su se i tvrdnje da je u njoj i Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač "Oušngejt ekspedišns", kompanije koja organizuje ove turističke obilaske olupine Titanika, kao i 73-godišnji Francuz Pol-Anri Naržeole, ali BBC navodi da nema nezavisne potvrde koje se tiču ove dve osobe.

(Kurir.rs/Skaj njuz/Dejl mejl/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track