KRENULO JE: Belorusija objavila VEŽBU MOBILIZACIJE nakon raspoređivanja ruskih nuklearnih raketa (FOTO)
Foto: EPA Belarus President Press Servic, Shutterstock, Ilustracija

LUKAŠENKOVA VOJSKA

KRENULO JE: Belorusija objavila VEŽBU MOBILIZACIJE nakon raspoređivanja ruskih nuklearnih raketa (FOTO)

Planeta -

Belorusija je saopštila da su njene oružane snage počele desetodnevnu godišnju vežbu mobilizacije.

Rojters navodi da je Ministarstvo odbrane Belorusije, saveznika Rusije u ratu s Ukrajinom, saopštilo je da je cilj vežbe da se proceni stepen pripremljenosti državnih institucija za mobilizaciju rezervista.

Britanska agencija navodi da svi muškarci u Belorusiji moraju da služe vojsku, a nakon odsluženja vojnog roka ostaju u rezervnom sastavu.

Beloruska vojska
Beloruska vojskafoto: Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia

Navodi se da je Belorusija dozvolila Rusiji da izvrši napade na Ukrajinu sa svoje teritorije. Od tada je često održavala vojne vežbe sa Rusijom i omogućila je ruskim vojnicima da koriste beloruske baze za obuku.

Belorusija je ovog meseca počela da dobija rusko taktičko nuklearno oružje, za koje je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da predstavlja upozorenje Zapadu.

Američki predsednik Džo Bajden je potom izjavio je da je Putinova pretnja upotrebom taktičkog nuklearnog oružja stvarna, dok je ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski ocenio da Putin "nije spreman da to učini jer se boji za sopstveni život, koji mnogo voli".

Rojters navodi da se beloruske snage nisu direktno uključile u rat na strani Rusije, ali je predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da će ući u sukob s Ukrajinom u slučaju "agresije punog obima" na Belorusiju.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track