BRITANSKI MINISTAR ODUSTAO OD TRKE: Neće biti na čelu NATO pošto AMERIKA ŽELI DRUGOG (FOTO, VIDEO)
Foto: Shutterstock, EPA Filip Singer, EPA How Hwee Young

BRITANSKI MINISTAR ODUSTAO OD TRKE: Neće biti na čelu NATO pošto AMERIKA ŽELI DRUGOG (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ben Volas, britanski ministar odbrane, objavio je povlačanje iz trke za naslednika generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Volas je to izjavio za "Ekonomist", koji navodi da se ovaj Britanac do skora nadao da bi mogao da bude Stoltenbergov naslednik.

- To se neće desiti. Amerika želi da Stoltenberg ostane (generalni sekretar NATO) - kazao je Volas.

Ben Volas
Ben Volasfoto: EPA / Stephanie Lecocq

Britanski list Indipendent podseća da je ranije ovog meseca američki predsednik Džo Bajden, prilikom sastanka sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Beloj kući, rekao da će podržati to da na čelo NATO dođe neko iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Tada je Bajden kazao da je Volas "vrlo kvalifikovana osoba", ali da "ostaje da se vidi" ko će dobiti taj posao.

Rojters je sredinom juna objavio, pozivajući se na izvor upoznat s ovom temom i neimenovanog američkog zvaničnika, da se očekuje da će Stoltenberg biti zamoljen da ostane na čelu Alijanse još godinu dana.

Kao razlog ovakvog neočekivanog razvoja događaja navodi se to što Severnotlantski savez ne uspeva da postigne dogovor o Stoltenbergovom nasledniku uoči samita koji se sredinom jula održava u litvanskoj prestonici Viljnusu.

Stoltenberg, nekadašnji premijer Norveške, na čelo NATO došao je 2014. i nakon devet godina trebalo bi da odstupi sa dužnosti krajem septembra, ali Rojters navodi ocenu svog izvora da Norvežanin ima široku podršku u Alijansi i da se smatra da je i dalje efikasan vođa.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: EPA OLIVIER HOSLET

- Administracija (američkog predsednika Džoa Bajdena) razmišlja o tome da Stoltenberg ostane još godinu dana. Ne čini se da trenutno postoji konsenzus unutar saveza o njegovoj zamjeni - rekao je Rojtersu zvaničnik SAD koji je želeo da ostane anoniman.

(Kurir.rs/Ekonomist/Indipendent/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track