KO SVE ŽELI DA PROIZVODI ORUŽJE U UKRAJINI: Zvaničnik iz Kijeva objavio sa kojim zemljama pregovaraju (FOTO)
Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia, AP, Shutterstock

KO SVE ŽELI DA PROIZVODI ORUŽJE U UKRAJINI: Zvaničnik iz Kijeva objavio sa kojim zemljama pregovaraju (FOTO)

Planeta -

Sergij Bojev, zamenik ministra strateške industrije Ukrajine, kazao je za Rojters da ta zemlja pregovara sa zapadnim proizvođačima oružja oko povećanja proizvodnje naoružanja, uključujući dronove, dok proizvođači koje je kontaktirala britanska agencija navode da će to biti moguće te nakon rata.

Bojev je britanskoj agenciji kazao da bi ugovori u vezi s tim mogli da budu potpisani u nadolazećim mesecima.

Segij Bojev, zamenik ministra strateške industrije Ukrajine
Segij Bojev, zamenik ministra strateške industrije Ukrajinefoto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

Rojters navodi da se od početka invazije Rusije na Ukrajinu prošle godine Ukrajina muči da da obezbedi naoružanje, počevši od municije pa preko lansera projektila sve do raketa.

Navodi se da je Ukrajina dobila podršku od zemalja kao što su SAD, Nemačka i Velika Britanija i da je Bojev naveo da je Kijev u pregovorima sa proizvođačima iz Nemačke, Italije, Francuske i istočne Evrope oko toga da oni započnu proizvodnju oružja u samoj Ukrajini.

dron, Ukrajinska vojska
foto: Shutterstock, Profimedia

Rojters je kontaktirao zapadne kompanije iz sektora odbrambene industrije u vezi s izjavom Bojeva i one su potvrdile da su zainteresovane za proizvodnju oružja u Ukrajini, ali tek nakon okončanja rata.

Navodi se da su čelnici tih kompanija, koji su prisustvovali najvećem svetskom skupu iz oblasti vazduhoplovne industrije koji održava u Parizu, rekli da trenutno postoji preveliki rizik kada je u pitanju proizvodnja oružja u samoj Ukrajini.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track