KAPETAN NUKLEARNE PODMORNICE OTKRIO 2 MOGUĆA UZROKA TRAGEDIJE NA TITANU: To je ipak grob i treba ga ostaviti na miru
Foto: Handout / AFP / Profimedia, ABACA / Abaca Press / Profimedia

novi detalji

KAPETAN NUKLEARNE PODMORNICE OTKRIO 2 MOGUĆA UZROKA TRAGEDIJE NA TITANU: To je ipak grob i treba ga ostaviti na miru

Planeta -

Nekadašnji kapetan podmornice Kraljevske mornarice objasnio je moguće razloge "katastrofalne implozije" koju je pretrpela podmornica "Titan" prilikom spuštanja do olupine "Titanika".

Veruje se da je svih pet putnika na "Titanu" nastradalo u katastrofi nakon što su ostaci podmornice otkriveni u četvrtak. Bivši kapiten Rajan Remzi rekao je za Skaj njuz da zanemarivanje standardnih načina izgradnje podmornica u potrazi za inovacijama nosi ogromne rizike.

Remzi veruje da se dogodila jedna od dve stvari.

Nekadašnji kapetan podmornice navodi da je moguće da je otvor sa zavrtnjima koji se koriste za zatvaranje posade sa spoljašnje strane pretrpeo kvar koji je kasnije doveo do kolapsa trupa.

Drugi uzrok implozije prema njegovim rečima mogao bi da bude defekt na trupu koji je naprsnuo od pritiskom.

ROV, podmornica
foto: Kip Evans / Alamy / Profimedia

Remzi je upitan da li je "neobičan dizajn" podmornice bio nepromišljen.

- Ne bih išao toliko daleko da kažem da je bio nepromišljen. Rekao bih da zanemarivanje standardnih načina izgradnje ovih tipova podmornica u potrazi za inovacijama ima ogromne elemente rizika i u ovom slučaju taj rizik je rezultirao gubitkom ljudskih života - navodi podmorničar.

Remzi, koji je inače bio kapetan nuklearne podmornice HMS Turbulent, smatra da će industrija verovatno pooštriti regulativu i zatvoriti "moguću rupu" u propisima koja je postojala u slučaju "Titana".

Navodi i da je potrebno izvući lekcije i da mnoga pitanja za sada nemaju odgovor.

- Nadamo se da će analizirati neke delove trupa i da će moći da utvrde da li je eksplodirala pod pritiskom i izvući pouke iz toga - rekao je Remzi.

Kompanija "Oušn gejt" koja je vlasnik "titana" navodi da su na podmornici bili "pravi istraživači koji dele poseban duh avanture i duboku strast prema istraživanju i zaštiti svetskih okeana".

Remzi, međutim, predviđa da će ovaj oblik ekstremnog turizma verovatno ubuduće biti obuzdan.

- Sve pomorske aktivnosti nose rizike jer je more nepredvidivo. Podmornice obilaze prostore koji su nekad manje istraženi od svemira i mogu biti složenije od svemirske letelice - upozorava stručnjak.

Remzi je takođe izrazio saučešće porodicama petorice muškaraca koji su poginuli i rekao da bi posete olupini "Titanika" trebalo da prestanu.

- To je ipak grob i treba ga ostaviti na miru - navodi Remzi.

(Kurir.rs/Skaj njuz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track