OD ROBIJAŠA DO TAJKUNA: Prigožinov razvojni put od PUTINOVOG KUVARA do IZDAJNIKA majke Rusije (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/Meduza

OD ROBIJAŠA DO TAJKUNA: Prigožinov razvojni put od PUTINOVOG KUVARA do IZDAJNIKA majke Rusije (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Jevgenij Prigožin (62), osnivač Vagnera godinama je važio za jednog od bliskih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rođen kao i Putin u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, Prigožin i Putin su imali mnogo toga zajedničkog.

Ipak, njegovi počeci bili su drugačiji. Krajem 70-ih godina prošlog veka mladi Prigožin je prvi put bio u zatvoru zbog krađe. Kada je izašao ubrzo se ponovo našao iza brave, ali su dela bila ozbiljnija - dečja prostitucija, pljačka i iznuda novca.

Po raspadu SSSR Prigožin je ušao u posao sa brzom hranom, prodavao je hot-dogove. Njegov vrtoglavi uspon u hijerarhiji moći u Rusiji počinje sa otvaranjem luksuznog restorana "Alte Customs Station" na obali Neve u Sankt Peterburgu, gde su se okupljali tajkuni i gde je upoznao i zbližio se sa Vladimirom Putinom.

Prigožin je imao smisla za biznis i razvio je mrežu svojih restorana zahvaljujući ugovorima sa vladom odkojih je zaradio milijarde rubalja. Njegova kompanija "Konkord" je dobila više nego unosan posao za ketering za velu Rusku armiju, kao i za većinu škola. Ukupna vrednost ugovora na godišnjem nivou bila je preko dve milijarde evra.

Prigožin ubrzo širi biznis i na druge sfere. Poseduje korporaciju koja uključuje i fabriku trolova iz kojih se preko društvenih mreža širi Putinova Propaganda širom sveta. To znači da stotine plaćenih internet trolova preplavljuju društvene mreže u zemlji i inostranstvu komentarima mržnje protiv ruske opozicije i lažnim izveštajima.

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin
Jevgenij Prigožin i Vladimir Putinfoto: Shutterstock, Press service of Prigozhin / UPI / Profimedia

Sam Prigožin je pre nekoliko godina postaje predmet istrage u Sjedinjenim Državama zbog mešanja u američke izbore. Suprotno očekivanjima Prigožin ne ostaje u senci već osniva "Grupu Vagner", privatnu plaćeničku vojnu jedinicu.

Uticaj Vagnera brzo raste i ovi plaćenici se trenutno nalaze u oko 30 zemalja, uključujući Siriju i afričke zemlje. Ipak, na veliku scenu Vagner stupa 24. februara prošle godine sa otpočinjanjem invazije na Ukrajinu, tj. specijalne vojne operacije, kako je u Kremlju nazivaju.

Zamišljena kao brzopotezna vojna intervencija ruska invazije se pretvorila u dugotrajan rat. Veliki gubici u ljudstvu i tehnici doveli su do toga da Prigožin i njegova grupa Vagner dobiju značajniju ulogu na frontu.

Krajem prošlog leta kreće operacija osvajanja Bahmuta, grada na istoku ukrajine koji se držao sve do pre manje od dva meseca. Prema zapadnim izvorima Vagner je u osvajanju Bahmuta prema zapadnim izborima izgubio više od 20.000 vojnika.

Na ovaj fenomen je ukazao i vojni analitičar Aleksandar Radić u ranijem razgovoru za Kurir:

- Vagner je poseban fenomen. To je privatna kompanija, koja je dobila svoj deo fronta. To pokazuje razmere političke krize u Rusiji. Rusi su napravili presedan svih presedana i narušen je monopol države nad oružanom silom. Privatna organizacija je tada dobila svoj, ključni deo fronta - rekao je vojni analitič - rekao je on.

Aleksandar Radić
Aleksandar Radićfoto: Zorana Jevtić

Nakon pada Bahmuta, Prigožin koji je u nekoliko navrata javno kritikovao vojni vrh u Kremlju povlači svoje plaćenike sa fronta pod izgovorom da im je potreban odmor i prebacuje ih u Belgorod gde su ruski partizani uz ukrajinsku pomoć izveli nekoliko napada. Definitivan kraj Vagnera započeo je odlukom koju je Putin podržao da sve vojne grupe moraju da potpišu ugovore sa ministarstvom odbrane.

Prigožin je to pre dve nedelje odbio i pozvao ministra odbrane Šojgua i načelnika generalštaba Gerasimova da dođu lično kod njega na razgovor. Prigožin je rusku elitu optužio da je "zaštitila sopstvenu decu od ratovanja, dok su deca običnih Rusa ginula na frontu".

Ovaj bivši robijaš inače voli luksuzan život. On ima privatni avion, jahtu vrenu miliona dolara i nekoliko raskošnih vila. jedna od njih se nalazi na obali Crnog mora u prirodnom rezervatu gde je prema zvaničnim podacima gradnja zabranjena.

Pre nekoliko godina njegova kćerka Polina se udala i svadba je održana u jednom od najelitnijih zdanju u Sankt Peterburgu - vili Romanovih. Zapadni mediji su spekulisali da bi Prigožin posle pada Bahmuta mogao da dobije unosne poslove sa rudnicima u Ukrajini.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track