IZLAZNE ANKETE IZBORA U GRČKOJ: Micotakisova Nova demokratija najuspešnija
Foto: AP Michael Varaklas

IZLAZNE ANKETE IZBORA U GRČKOJ: Micotakisova Nova demokratija najuspešnija

Planeta -

Grčki konzervativci ubedljivo vode na ponovljenim izborima, pokazuju izlazne ankete šest agencija za ispitivanje javnog mnenja.

Prema njihovim procenama, Nova demokratija bivšeg premijera Kirijakosa Micotakisa će pobediti sa podrškom od 40 do 44 odsto glasova, što bi joj, prema projekcijama, moglo doneti 158 poslaničkih mesta, prenosi Rojters. Siriza Aleksisa Ciprasa, kako se procenjuje, dobiće između 16,1 i 19,1 odsto glasova (45 mesta), dok će PASOK osvojiti između 10 i 13 odsto (29) podrške građana Grčke.

Grčka, Izbori
foto: AP Thanassis Stavrakis

Komunistička partija Grčke (KKE) osvojiće između 7,2 i 9,2 odsto glasova (21), dok će stranka Spartanci dobiti podršku između četiri i šest odsto birača (13). Stranka Grčko rešenje (EL) ima podršku između 2,3 i 4,3 odsto birača (9), a u istom rasponu podrške glasača se nalazi i Pobeda (9). Procenjuje se da će Kurs slobode osvojiti između dva i četiri odsto, kao i MeRA25, što bi im donelo po osam poslaničkih mesta.

Grčka, Izbori
foto: AP Yorgos Karahalis

U prethodnim izbora, održanom pre svega pet nedelja, 21. maja, Nova demokratija je pobedila sa 40,8 odsto glasova (146 poslaničkih mesta), ali nije osvojila većinu neophodnu da vodi vladu bez formiranja koalicije. Zbog toga se Micotakis odlučio na nove izbore, u očekivanju da njegova stranka dobije apsolutnu većinu u parlamentu.

Na izborima u maju, Siriza je osvojila 20 odsto glasova (71 poslaničko mesto), PASOK 11,5 odsto (41), KKE 7,2 odsto (26), EL 4,5 odsto glasova (16).

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track