LAVROV OTKRIO: Ruske vlasti istražuju umešanost ZAPADNIH SLUŽBI u pobunu vagnerovaca, pomenuo i ambasadora AMERIKE (FOTO)
Foto: Pool /Wagner Group / Zuma Press / Profimedia, AP, Shutterstock

LAVROV OTKRIO: Ruske vlasti istražuju umešanost ZAPADNIH SLUŽBI u pobunu vagnerovaca, pomenuo i ambasadora AMERIKE (FOTO)

Planeta -

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, izjavio je da vlasti te zemlje istražuju da li su zapadne specijalne službe bile umešane u pobunu koju su plaćenici iz privatne vojne kompaninje "Vagner" u subotu organizovali u Rusiji.

BBC navodi da je to objavila ruska agencija Tas koja je prenela i informaciju Lavrova da je američki ambasador u Moskvi "dao signale" da SAD nisu bile uključene u pobunu vagnerovaca koji su sa fronta u Ukrajini prešli u Rusiju i da je to što se desilo bila ruska unutrašnja stvar.

- Kao što je (ruski) predsednik (Vladimir Putin) rekao u obraćanju u subotu, celokupna vojna, ekonomska i informaciona mašina Zapada pokrenuta je protiv nas - naveo je Lavrov.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EPA-EFE/Peter Foley

Prethodno je Tas objavio da krivični postupak protiv Jevgenija Prigožina, šefa vagnerovaca koji je optužen da je pokrenuo oružanu pobunu, nije okončan. To je ruskoj agenciji danas potvrdio izvor iz Državnog tužilaštva Rusije.

- Kivični postupak protiv Prigožina nije okončan. Istraga se nastavlja - kazao je taj izvor.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: AP

Tas navodi da je za oružanu pobunu u Rusiji predviđena zatvorska kazna u trajanju od 12 to 20 godina.

Svatski mediji preneli su da je po sporazumu sklopljenom između Prigožina i Kremlja, uz posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, Prigožin u subotu popodne naredio vagnerovcima da obustave juriš na Moskvu, a sam je dobio dozvolu da bez krivičnog gonjenja napusti Rusiju i ode u Belorusiju.

Dejvid Petreus, bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) i penzionisani general američke vojske, ocenio je da bi Prigožin "trebalo da bude veoma oprezan kada bude blizu otvorenih prozora u svom novom okruženju u Belorusiji.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/BBC/Tas/CNN/Hil)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track