ZELENSKI NA VEZI SA SAVEZNICIMA POSLE POBUNE U RUSIJI: Stvari se kreću u dobrom pravcu
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

ZELENSKI NA VEZI SA SAVEZNICIMA POSLE POBUNE U RUSIJI: Stvari se kreću u dobrom pravcu

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ministar odbrane Oleksij Reznjikov saopštili su da su održali niz telefonskih razgovora sa saveznicima Kijeva o situaciji u Rusiji i ukrajinskoj kontraofanzivi, nakon neuspelog pokušaja pobune ruske vojne organizacije "Vagner".

"Svet mora da vrši pritisak na Rusiju dok se ne uspostavi poštovanje međunarodnog poretka", rekao je Zelenski posle telefonskog razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, objavio je Rojters. Zelenski je rekao da je zahvalio Bajdenu na velikoj podršci Ukrajini, posebno na isporuci patriot sistema.

On je napisao na Tviteru da je zahvalio Bajdenu i zbog najavljene isporuke aviona F-16 Ukrajini.

"Zahvalan sam na spremnosti Amerike i naroda SAD da stanu uz Ukrajinu do potpunog oslobađanja svih naših teritorija unutar međunarodno priznatih granica", poručio je Zelenski.

Predsednik Ukrajine rekao je da je zahvalio premijeru Kanade Džastinu Trudou u telefonskom razgovoru za posetu Kijevu i svim Kanađanima za "kontinuiranu podršku Ukrajini". Zelenski je naveo da je preneo Trudou da su ruske snage, kako je naveo, napravile preteću situaciju u nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Zelenski je ocenio da je nedovoljna reakcija sveta na razaranje brane hidroelektrane Kahovka i na pokušaj uništenja brane u Krivom Rogu.

"Partneri moraju da demonstriraju snažan odgovor, posebno na samitu NATO u Vilnjusu", istakao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je rekao da je sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom razgovarao o nedavnim događajima u Rusiji i situaciji u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track