POČELO PRIGOŽINOVO IZGNANSTVO? Avion vođe "Vagnera" navodno SLETEO U BELORUSIJU (FOTO)
Foto: Marco McGinty / Alamy / Alamy / Profimedia, Handout/AFP/Profimedia, Printscreen Flightradar

POČELO PRIGOŽINOVO IZGNANSTVO? Avion vođe "Vagnera" navodno SLETEO U BELORUSIJU (FOTO)

Planeta -

Privatni mlazni avion koji se povezuje sa Jevgenijem Prigožinom, šefom ruske privatne vojne kompanije "Vagner", sleteo je jutros u Belorusiju.

To je preneo Rojters, pozivajući se na podatke sajta Flajtradar24 koji prati kretanja aviona.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: AP

Vođa vagnerovaca, koji su sa fronta u Ukrajinu u subotu prešli u Rusiju i zauzeli dva tamošnja grada, po sporazumu sa Kremljom, u kojem je posrednik bio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, pristao da obustavi pobunu, a u zamenu za to je dobio odobrenje da ode u Belorusiju.

Flajtradar24 navodi da je u pitanju poslovni mlaznjak "Embraer legasi 600" s oznakom RA-02795 koji je u belorusku prestonicu Minsk stigao u 7.40 časova po lokalnom vremenu.

Flajtradar prikazao putanju kretanja Prigožinovog aviona
Flajtradar prikazao putanju kretanja Prigožinovog avionafoto: Printscreen Flightradar

Na sajtu Flajtradara pokazana je ruta kretanja ovog aviona, koji je putovao sa nedefinisane lokacije u blizini ruskog grada Rostov na Donu, koji su vagnerovci držali tokom pobune.

Po podacima Flajtradar24, Prigožinov avion je tokom leta zaobišao Ukrajinu i putovao kroz ruski vazdušni prostor, nakon čega je ušao u Belorusiju i sleteo u Minsk.

Belaruski Hajun, nezavisni beloruski analitički medijski projekat, objavio je da je još jedan privatni mlazni avion sleteo u istu vazduhoplovnu bazu Mačulišči nekih 20 minuta nakon prvog. Ova vojna baza se nalazi u neposrednoj blizini Minska. Navodi se da nije jasno kome pripada taj drugi avion.

Dejli mejl navodi da su se ranije pojavili izveštaji da je Prigožinov avion od okončanja pobune vagnerovaca u subotu dva puta leteo između Sankt Peterburga, u kojem se nalazi sedište "Vagnera" i oblasti blizu Rostova na Donu, pre nego što je jutros otišao za Minsk.

Ruska agencija Tas, pozivajući se na izvor iz Državnog tužilaštva Rusije, objavila je u ponedeljak da krivični postupak protiv Prigožina nije okončan i da mu za organizovanje oružane pobune u Rusiji preti zatvorska kazna u trajanju od 12 to 20 godina.

Svetski mediji preneli su ranije da je po sporazumu sklopljenom između Prigožina i Kremlja, uz posredovanje Lukašenka, Prigožin u subotu popodne naredio vagnerovcima da obustave juriš na Moskvu, a sam je dobio dozvolu da bez krivičnog gonjenja napusti Rusiju i ode u Belorusiju.

Dejvid Petreus, bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) i penzionisani general američke vojske, ocenio je da bi Prigožin "trebalo da bude veoma oprezan kada bude blizu otvorenih prozora u svom novom okruženju u Belorusiji".

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Rojters/Flajtradar24/Dejli mejl/Tas/CNN/Hil)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track