"RUSIJA I BELORUSIJA POSTAJU JEDNA ZEMLJA!" Stručnjaci nemaju dilemu: NATO u prednosti što se tiče sektora privatne vojske (VIDEO)
Foto: Kurir TV, Shutterstock

KURIR TV

"RUSIJA I BELORUSIJA POSTAJU JEDNA ZEMLJA!" Stručnjaci nemaju dilemu: NATO u prednosti što se tiče sektora privatne vojske (VIDEO)

Planeta -

Jevgenij Prigožin se oglasio prvi put nakon povlačenja njegovih trupa koje su bile nadomak Moskve.

Šef Vagnera je rekao da mu nikad nije bio cilj da sruši Putina, te da je doneta odluka o povlačenju Vagnera kako ne bi bila prolivena ruska krv.

Vagner grupa, Vagnerovci, Vagner, Jevgenij Prigožin
foto: Roman ROMOKHOV / AFP / Profimedia

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio da je Vašingon "dao signal" da nema veze sa pobunom, dok generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da je Moskva počinila stratešku grešku vodeći rat protiv Ukrajine.

Gosti jutarnjeg programa koji su analizarli aktuelnu, ali i eventualnu situaciju u ratu su Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Milutin Ilić, predsednik češke NVO "Geopolitikon" .

S obzirom na to da je Vagner odbio da potpiše ugovor koji je ponudilo rusko ministarstvo odbrane, Janković je spomenuo ponude ruskog predsednika pripadnicima Vagner grupe.

Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin, Rusija, Ukrajina
foto: Profimedia

- Jedna od činjenica je da je predsednik Rusije rekao da svi pripadnici Vagnera mogu da pređu u Belorusiju ako to žele. Takođe je rekao da svi koji žele, a nisu učestvovali u pobuni, mogu da potpišu ugovor direktno sa ruskom vojskom i pređu u njihove redove. Mada su oni, u suštini, dosad bili u sistemu ruske armije. Što se puča tiče, znamo da ima par desetina mrtvih pripadnika Vagnera i redovnih jedinica ruske vojske, a osim toga mi zaista ne znamo ništa, situacija će se iskristalisati kroz par nedelja. Svakako je puč u subotu bio i te kako iznenađenje. - započeo je Janković.

S obzirom da to da se puč završio dejstvovanjem beloruskog predsednika Lukašenka, Janković je pomenuo kakvu će ulogu imati u daljem toku rata:

- To pokazuje stepen zbližavanja Rusije i Belorusije, polako to postaje jedna ista zemlja. Tamo je prisutno kretanje jedinica s jedne na drugu stranu, Vagner takođe prelazi iz Rusije u Belorusiju. U suštini granica ne postoji. Šojgu je posetio jedinice na fontu, a ona je direktno rezultat ovoga što se desilo jer je Šojgu već dugo označavan, od strane Vagnera, kao glavni krivac za nedovoljno dobro kordinisanje jedinica, napredovanje na terenu, snabdevenost jedinica... Pričečaćemo još par dana, pa ćemo videti šta će biti sa Šojguom.

00:49

RUSIJA I BELORUSIJA POSTAJU JEDNA ZEMLJA! Stručnjaci nemaju dilemu: NATO u prednosti što se tiče sektora privatne vojske

Ilić je spomenuo Severnoatlansku alijansu i rekao da je ona u prednostima kada se priča o privatnoj vojsci:

- Predikcijom je bilo moguće zaključiti da će se ta pobuda dogovoriti zbog neadekvatne zakonodavne subordinacije. Što se tiče Rusije, Severnoatlanska alijansa je u blagoj prednosti što se tiče sektora privatne vojske jer imaju višedecenijsko iskustvo, a neke od zemalja imaju zakone koji dozvoljavaju formiranje, a samim tim i angažovanje privatne vojske. U doktrini Severnoatlanske alijanse, izuzev par država, redovnu vojsku svi služe, to je profesionalna vojska, odnosno aktivna rezerva i ona je prvi stub. Drugi su naoružane firme, fizičko-tehničko obezbeđenje, mnogo ljudi. Treći stub je zakon o formiranju vojskama, a on kao takav ima svoja tri podstuba.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track