NIJE ONAJ KOJEG BI SVI OČEKIVALI: Od šest živih američkih predsednika SAMO JEDAN NIJE POTOMAK ROBOVLASNIKA (FOTO)
Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia, BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia, Brendan Smialowski / AFP / Profimedia, TIM SLOAN / AFP / Profimedia, Mark Reinstein / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

ISTRAŽIVANJE ROJTERSA

NIJE ONAJ KOJEG BI SVI OČEKIVALI: Od šest živih američkih predsednika SAMO JEDAN NIJE POTOMAK ROBOVLASNIKA (FOTO)

Planeta -

Istraživanje Rojtersa pokazalo je da su petorica živih predsednika SAD, kao i petina od ukupnog broja članova američkog Kongresa, sudije Vrhovnog suda, kao i guverneri saveznih država direktni potomci robovlasnika.

Navodi se da su aktuelni šef Bele kuće Džo Bajden, kao i raniji predsednici Džimi Karter, Barak Obama, Bil Klinton i Džordž Buš mlađi direktni potomci robovlasnika.

Izuzetak je Donald Tramp čiji su preci došli u Ameriku kada je ropstvo već bilo ukinuto.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Printscreen/CNN

Glas Amerike prenosi da je u istraživanju porekla američke političke elite Rojters utvrdio da najmanje 100 članova Kongresa, od 536 koliko ih je ukupno u Predstavničkom domu i Senatu, za pretke ima robovlasnike. U to je uključeno i 28 senatora, što je više od četvrtine Senata.

Među poznatim imenima članova Kongresa, čiji su preci držali robove, nalaze se republikanci Mič Mekonel, Lindzi Grejem, Tom Koton, Džejms Lenkford, kao i demokrate Elizabet Voren, Džin Šahin, Megi Hasan i Tami Dakvort.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: AP Carolyn Kaster

Navodi se da Ejmi Koni Beret i Nil Gorsač, dvoje od devet sudija Vrhovnog suda, takođe imaju direktne veze sa robovlasnicima. Kako pokazuje Rojtersovo istraživanje, 2022. godine je 11 od 50 guvernera poticalo iz robovlasničkih porodica.

Među njima je osmoro guvernera saveznih država koje su činile Konfederaciju, koja se borila da se ropstvo očuva i zbog toga ušla u rat.

Barak Obama
Barak Obamafoto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Rojters je otkrio da je najmanje osam odsto demokrata i 28 odsto republikanaca u aktuelnom sazivu Kongresa poteklo od robovlasnika.

Henri Luis Gejts mlađi, profesor na Harvardu i Afroamerkanac koji se bavi istraživanjem robovlasništva, kaže da Rojtersovo istraživanje otkriva "koliko su intimne veze Amerike s institucijom ropstva, čak i kod onih koji donose zakone".

Bil Klinton
Bil Klintonfoto: AP Photo/Julia Nikhinson

On ipak ističe da niko ne nasleđuje krivicu svojih predaka.

- Istraživanje pokazuje koliko smo blisko povezani sa institucijom ropstva i kako je uticalo na živote ljudi koji nas danas predstavljaju u Kongresu. Ovo je prilika za svakog pojedinca da nešto nauči, kao i za njihove birače i američki narod uopšte - dodao je on.

Džordž Buš mlađi
foto: NICHOLAS ROBERTS / AFP / Profimedia

Uz političke lidere, Rojters je utvrdio da postoje i milioni Amerikanaca koji su potekli od robovlasnika, ali i dalje nije definisan tačan broj.

Političari uglavnom nisu želeli da komentarišu ove nalaze. Od 100 članova Kongresa čiji su preci bili robovlasnici, njih 24 je odgovorilo na Rojtersov upit, a devetoro je reklo da nema komentar. Ostali nisu odgovorili.

Džimi Karter
Džimi Karterfoto: EPA/ERIK S. LESSER

Bela kuća nije odgovorila na upit za komentar o vezama Džoa Bajdena sa robovlasnicima.

Njegov čukundeda je 1850. imao kao roba 14-godišnjeg dečaka, pokazuju dostupna dokumenta.

(Kurir.rs/Rojters/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track