PROFESORKA 20 GODINA ODSUSTVOVALA SA POSLA: Vešto izbegavala obaveze, platu primala, a nakon otkaza oglasila se sa PLAŽE
Foto: Profimedia

maratonski proces

PROFESORKA 20 GODINA ODSUSTVOVALA SA POSLA: Vešto izbegavala obaveze, platu primala, a nakon otkaza oglasila se sa PLAŽE

Planeta -

Profesorka srednje škole, koja je dobila otkaz nakon što je otkriveno da je bila odsutna 20 godina od svoje 24 godine duge karijere, tvrdi da je istina na njenoj strani.

Ćincija Paolina De Lio (56), koja je predavala književnost i filozofiju u školama u Veneciji, koristila je navodno kombinaciju bolovanja i odmora, ali i dozvola za prisustvovanje konferencijama kako bi izbegla predavanja i nekako je uspela da decenijama izbegava svakodnevne obaveze.

Prvobitno je otpuštena 2017. godine, međutim, nakon što se vratila na posao na četiri meseca dobila je nekoliko pritužbi zbog stila vođenja nastave. Italijanski mediji pišu da je Ćincija tokom časova vreme uglavnom provodila gledajući u mobilni telefon i da je učenicima predavala stvari koje uopšte nisu deo gradiva.

Prošlog nedelje italijanski vrhovni sud preinačio je odluku iz 2018. godine rekavši da dve decenije odsustva sa posla ostavljaju "trajnu i apsolutnu nesposobnost" za rad.

Mediji navode da je maratonski proces dokazao koliko je teško dati otkaz zaposlenom u javnoj službi.

TRAJNA NESPOSOBNOST ZA RAD

Sud je čuo pritužbe učenika koji su se žalili da je profesorka bila loše pripremljena i da nije donela udžbenike odnosno da je imala "nasumičan i improvizovan" način ocenjivanja njihovog rada.

Nadležna inspekcija je navela u izveštaju da su neki učenici protestvovali i odbijali da dolaze na njene časove. Inspekcija je takođe utvrdila da je bila "nespremna i nepažljiva" dok je predavala.

De Lio je obećala da će izneti svoju stranu priče. Profesorka, koja tvrdi da sada radi kao novinarka, navela je da će rado podeliti činjenice, ali ne odmah. De Lio tvrdi da ima dokumenta koji mogu da dokažu njenu stranu priče, međutim, kad su je novinari italijanske Republike kontaktirali nije bila raspoložena za razgovor.

- Žao mi je, ali trenutno sam na plaži. Ne odgovaram na pitanja novinara koja ne odgovaraju istinitosti moje priče - navela je profesorka.

Ministarstvo obrazovanja je nakon okončanja poslednjeg sudskog postupka poručilo da će se sve više zalagati za to da se nastavna delatnost odvija sa odgovarajućom stručnošću.

(Kurir.rs/Net/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track