U SAMO 24 SATA DVE ODVALE: Bajden kaže da "PUTIN GUBI RAT U IRAKU", a onda se zameri lideru NAJMNOGOLJUDNIJE ZEMLJE SVETA (VIDEO)
Foto: AP Mikhail Metzel, EPA Justin Lane, Shutterstock, Ilustracija

amerikanci zabrinuti za 80-godišnjeg predsednika

U SAMO 24 SATA DVE ODVALE: Bajden kaže da "PUTIN GUBI RAT U IRAKU", a onda se zameri lideru NAJMNOGOLJUDNIJE ZEMLJE SVETA (VIDEO)

Planeta -

Rojters prenosi dva najnovija gafa američkog predsednika Džoa Bajdena i navodi da je većina Amerikanaca, sudeći po anketama, zabrinuta u vezi sa državničkim sposobnostima 80-godišnjeg šefa Bele kuće.

Navodi se da je Bajden u sredu izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin "gubi rat u Iraku", pri čemu je mislio na rat u Ukrajini.

On je to kazao prilikom kratkog obraćanja novinarima ispred Bele kuće pre polaska u posetu Čikagu, kada ga je jedan od predstavnika medija upitao da li je Putin oslabljen nakon kratkotrajne oružane pobune u Rusiji plaćenika iz "Vagnera" koji su tu došli sa fronta u Ukrajini.

- To je stvarno teško reći. Ali je jasno da on gubi rat u Iraku - rekao je Bajden.

Rojters navodi da je ovo bila druga nenamerna greška Bajdena u periodu od 24 časa. On se prethodno u utorak uveče sam ispravio na donatorskom skupu u okviru njegove kampanje za demokratsku predsedničku nominaciju za izbore 2024.

Tu je pomešao Kinu s Indijom kada je hteo da pomene indijskog premijera Narendru Modija, koji je posetio Belu kuću nedelju dana ranije.

- Vi ste verovatno videli mog novog najboljeg prijatelja, premijera jedne male zemlje koja je sada najveća na svetu - Kine, u stvari, izvinite me, Indije - kazao je Bajden, misleći verovatno na to što je Indija nedavno, prema podacima UN, pretekla Kinu i postala najmnogoljudnija zemlja na planeti.

Britanska agencija navodi da ovakve greške nisu neuobičajene za 80-godišnjeg predsednika Amerike.

Bajden je to nedavno dokazao i kada je govor o kontroli vatrenog oružja okončao sa "Bože, spasi kraljicu" na zaprepašćenje publike koja ga je slušala na kampusu Univerziteta Hartford u Konektikatu.

Rojters prenosi podatke iz ankete koju je uradio krajem aprila u SAD u saradnji s agencijom "Ipsos", a koji su pokazali da su Amerikanci zabrinuti u vezi sa Bajdenovim godinama. Tada je 73 odsto ispitanika izjavilo da smatrahu da je Bajden isuviše star da bi radio u vladinim institucijama, a čak 63 glasača njegove Demokratske partije koji su anketirani su se složili sa tom ocenom.

(Kurir.rs/Rojters, Foto: ilustracija)

Save and publish

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track