ERDOGAN OSUDIO SPALJIVANJE KURANA U ŠVEDSKOJ: Još jedna prepreka ulasku ove zemlje u NATO
Foto: Printscreen/Twitter

ERDOGAN OSUDIO SPALJIVANJE KURANA U ŠVEDSKOJ: Još jedna prepreka ulasku ove zemlje u NATO

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je danas protest u Švedskoj na kojem je spaljena sveta knjiga muslimana Kuran, nagovestivši da će taj čin biti još jedna prepreka kandidaturi te zemlje za članstvo u NATO-u.

Tokom obraćanja članovima njegove Partije pravde i razvoja, Erdogan je izjednačio „one koji su dozvolili zločin“ sa onima koji su ga počinili.

„Na kraju ćemo naučiti zapadne spomenike oholosti da vređanje svetih vrednosti muslimana nije sloboda misli“, kazao je Erdogan.

Švedska policija je odobrila protest ispred džamije u centru Stokholma, pozivajući se na slobodu govora, nakon što je sud poništio raniju policijsku zabranu sličnog skupa na kojem je spaljen Kuran.

Erdogan je nagovestio da Turska nije spremna da odustane od primedbi kojima sprečava ulazak Švedske u NATO.

„Iznosićemo našu reakciju na najsnažniji mogući način sve dok ne bude zajedničkog napora u borbi protiv neprijatelja islama, kao i protiv terorističkih organizacija“, naveo je Erdogan.

kuran, spaljen kuran, Švedska
foto: Printscreen Twitter

Švedska je podnela zahtev za ulazak u NATO prošle godine, pošto je Rusija napala Ukrajinu, ali se suočila sa oštrim stavom Ankare koja optužuje švedske vlasti da su previše blage prema antiislamskim demonstracijama i prema organizacijama aktivnim u Turskoj, koje smatra terorističkim.

Zbog toga je Švedska nedavno izmenila zakone iz oblasti borbe protiv terorizma, ali joj Turska zamera što pristalice tih organizacija i dalje mogu slobodno da organizuju demonstracije, da regrutuju članove i da legalno stiču finansijska sredstva.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track