FRANCUSKA U PLAMENU: Nastavlja se haos posle ubistva mladića, 40.000 policajaca na ulicama (VIDEO)
Foto: Poitout Florian/ABACA / Abaca Press / Profimedia

FRANCUSKA U PLAMENU: Nastavlja se haos posle ubistva mladića, 40.000 policajaca na ulicama (VIDEO)

Planeta -

Vlasti francuskog grada Kompijenja, koji se nalazi na severu zemlje, uvodi policijski čas do ponedeljka za maloletnike mlađe od 16 godina i maloletnike bez pratnje zbog nereda u zemlji posle ubistva 17-godišnjaka od strane policije, izvestila je agencija Frans pres.

Ranije su vlasti grada Klamar, koji se nalazi u blizini Pariza, gde je došlo do nereda nakon ubistva tinejdžera od strane policije u Nanteru, najavile uvođenje noćnog policijskog časa do ponedeljka.

Policijski čas je na snazi od 22 časa do šest časova ujutru, i biće na snazi do ponedeljka.

U utorak ujutro, policajci su pucali i ubili 17-godišnjeg dečaka Naela M. (17) za koga je policija rekla da je odbio da ispuni njihove zahteve u Nanteru, predgrađu zapadno od Pariza.

Usled toga su u nizu gradova izbili nemiri koji traju dva dana. Mladi su zapalili automobile, zgrade policije i vlasti. Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je u četvrtak ujutru o privođenju 150 osoba.

U Nanteru je danas pocepana francuska zastava, dok je predsednik Makron izdao nalog da na ulice izađe dodatnih 40.000 policajaca.

Policajac koji je upucao tinejdžera optužen je za ubistvo s predumišljajem.

Francuske vlasti pozvale su građane da se "smire", zahtevajući pritom pravednu istragu o ovom slučaju. Francuski predsednik je incident nazvao "neobjašnjivim i neoprostivim", dodajući da "ništa ne opravdava smrt mladog čoveka". Premijer je rekao da je policija delovala "izvan granica dozvoljenog".

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track