"MLADI PALE SVE PRED SOBOM!" Pobuna u Francuskoj: 40.000 policajaca nije moglo da ih zaustavi! OVO SU GLAVNI ORGANIZATORI
Foto: Kurir TV, Poitout Florian/ABACA / Abaca Press / Profimedia

zapaljena banka!

"MLADI PALE SVE PRED SOBOM!" Pobuna u Francuskoj: 40.000 policajaca nije moglo da ih zaustavi! OVO SU GLAVNI ORGANIZATORI

Planeta -

Više hiljada građana u Parizu održalo je komemorativnu šetnju za 17- godišnjaka koga je policijac ubio, a što je dovelo do nasilnih protesta u nekoliko gradova Francuske i hapšenja više od 180 ljudi.

Tokom nereda je povređeno 170 policajaca i napadnuto je 90 javnih.

U Tuluzu je više desetina građana zasulo policiju kamenicama, koja je odgovorila suzavcem, a viđen je i gust dim zbog podmetnutog požara. Dok se u Lilu se oko stotinu ljudi okupilo na protestu ispred gradske skupštine, a demonstranti su palili kante za smeće.

Francuska, neredi
foto: EPA/YOAN VALAT

Kako bi se sačuvao mir, ministar unutrašnjih poslova Darmanena najavio je raspoređivanje 40.000 policajaca širom zemlje.

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije koji je detaljnije pričao o protekloj noći u Francuskoj bio je Saša Pešić, novinar iz Pariza.

- Juče se desio protest, a organizatori su roditelji preminulog mladića. Na marginama ove šetnje dogodili su se brojni incidenti, zapaljena je jedna banka, a taj požar je jedva ugašen od strane vatrogasaca. Zapravo, sve te nerede bih okarakterisao kao jednu pobunu. Pobunu protiv svega što karakteriše Francusku kao republiku i njene institucije. Prethodna noć je bila izuzetno teška za građane širom te zemlje. Uglavnom su mladići koji su poreklom van Evrope palili sve pred sobom - započeo je Pešić.

Potom je spomenuo da je 40.000 službenih lica za održavanje reda i mira bilo na ulicama Francuske, ali da mir nisu mogli da uspostave:

01:03

MLADIĆI POREKLOM VAN EVROPE SU PALILI SVE PRED SOBOM! Jezivi detalji sa pobune u Francuskoj: OVO SU GLAVNI ORGANIZATORI

- Bilo je velikih obračuna sa pripadnicima organa reda, juče ih je na ulicama Francuske bilo 40.000, a u Parizu 5.000, ali nisu bili sposobni da održe red i mira do ranih jutarnjih časova. U pojedinim gradovima je uveden i policijski čas, međutim nije puno toga doneo. Francuska sve dublje zalazi u jednu ozbiljnu krizu. Problemi koji se godinama stavljaju pod tepih, polako izlaze na površinu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track