VANREDNO STANJE U FRANCUSKOJ 6. JULA? Ministar podsetio na prethodni put kad je PARIZ GOREO,a Sarkozi bio NA ČELU POLICIJE (VIDEO)
Foto: JOEL SAGET / AFP / Profimedia, STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia, EPA/Stefano Relladini, AP/Christophe Ena

VANREDNO STANJE U FRANCUSKOJ 6. JULA? Ministar podsetio na prethodni put kad je PARIZ GOREO,a Sarkozi bio NA ČELU POLICIJE (VIDEO)

Planeta -

Žerald Darmanen, ministar unutrašnjih poslova Francuske, oprezan je po pitanju uvođenja vanrednog stanja u zemlji, ali je podsetio na poslednji put kada je to učinjeno prilikom masovnih nereda u predgrađima Pariza.

Dejli ekspres prenosi da je Darmanen naveo da je "vanredno stanje proglašavano četiri puta za 60 godina" i dodao da se prethodni put to dogodilo 2005, tokom prethodnih nasilnih demonstracija koje policija nije bila u stanju da obuzda u prestonici i drugim francuskim gradovima.

Žerald Darmanen
Žerald Darmanenfoto: EPA/ Stefano Relladini

Darmanen je kazao da su tada vlasti čekale do desetog dana nereda da bi proglasile vanredno stanje.

Taj talas nasilja pogodio je Francusku u oktobru i novembru 2005, nakon što je policija u pariskom istočnom predgrađu Kliši-su-Boa istraživala provalu u jednoj zgradi, a omladina koja se u njoj zatekla počela da beži pred njima kako bi uzbegli ispitivanje, pri čemu su se tri mladića sakrila u objekat trafostanice, gde su dvojica stradala od strujnog udara.

To je pokrenulo sukobe nezaposlene omladine i policije, a tokom mahom noćnih nereda zapaljeno je više od 8.000 automobila i uhapšeno oko 3.000 ljudi. U to vreme ministar policije bio je Nikola Sarkozi, kasniji predsednik Francuske.

Ukoliko sada vlasti budu delovale po modelu iz Sarkozijevog vremena, koji je pomenuo Darmanen, to bi značilo da bi vanredno stanje u Francuskoj, ako neredi ne prestanu u međuvremenu, moglo da bude proglašeno 6. jula, pošto je haos krenuo 27. juna nakon policijskog ubistva Naela M, tinejdžera arapskog porekla, čija je sahrana zakazana za danas.

Nikola Sarkozi
Nikola Sarkozifoto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Rojters prenosi da je Darrmanen u pogledu uvođenja vanrednog stanja naveo da vlada "jednostavno ne isključuje nijednu hipotezu".

- Videćemo šta će predsednik republike (Emanuel Makron) da odluči - naveo je francuski ministar policije.

(Kurir.rs/Dejli ekspres/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track