TITAN POKUŠAO DA IZRONI PRE IMPLOZIJE?! Stručnjak otkrio detalje iz izveštaja: Posada podmornice primetila da nešto KREĆE PO ZLU?
Foto: AP Paul Daly

implozija

TITAN POKUŠAO DA IZRONI PRE IMPLOZIJE?! Stručnjak otkrio detalje iz izveštaja: Posada podmornice primetila da nešto KREĆE PO ZLU?

Planeta -

Podmornica "Titan" ispustila je balast i pokušala da izroni nekoliko trenutaka pre nego što je nestala što verovatno znači da je ekspedicija prekinuta pre implozije.

Tako tvrdi Rob Mekalum, stručni konsultant za marketing i logistiku, koji je radio za kompaniju koja je vlasnik podmornice. Mekalum je za Njujork tajms rekao da je odmah nakon nesreće dobio rani izveštaj o poslednjem zaronu "Titana".

- Izveštaj koji sam dobio odmah posle događaja navodi da se podmornica približava dubini od 3.500 metara - rekao je Mekalum.

Dodaje da je podmornica "ispustila težinu" što znači da je zaron bio prekinut, a zatim je izgubila komunikaciju sa svojim matičnim brodom.

Mekalum je inače suosnivač kompanije za avanturističke ekspedicije EIOS Ekpeditions. Ranije je vodio zarone do olupine "Titanika" i drugih dubokomorskih mesta, međutim, koristio je podmornicu dizajniranu da dostignu dubine od skoro 6.000 metra i koja je za razliku "Titana" imala sve potrebne sertifikate.

Titan
foto: AP Paul Daly

Mekalum je druga osoba koja je javno izjavila da je "Titan" verovatno pokušao da se uzdigne pre nego što je implodirao. Takve tvrdnje ranije je izneo i režiser Džejms Kameron, stručnjak za duboko more, koji je inače režirao "Titanik" i koji navodi da je te informacije dobio od izvora uključenog u spasilačku misiju.

Titan
foto: Handout / AFP / Profimedia, ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Titan" je inače izgubio kontakt sa svojim matičnim brodom 18. juna i to otprilike oko sat i po nakon početka ekspedicije.

Na takvim dubinama "Titan" je verovatno implodirao sa tolikom snagom da je pet putnika odmah nastradalo bez vremena da shvate šta se desilo. Vlasti i dalje istražuju imploziju, a trenutno je nejasno da li je pet putnika bilo svesno predstojeće opasnosti.

Kameronovi i Mekalumovi izveštaji o vremenskoj liniji ronjenja sugerišu da je najmanje jedna osoba na podmornici - iz još nepoznatih razloga - unapred otkrila da je nešto pošlo po zlu i odlučila da prekine putovanje. Direktor kompanije Stokton Raš je u to vreme upravljao podmornicom i verovatno je bio zadužen za ronjenje.

Kompanija "Oušngejt" je na prethodnim putovanjima prekidala zaron "Titana" kad je podmornica izgubila jedan od svojih pogonskih sistema i drugi put kada se nekoliko plovaka odvojilo od plovila.

(Kurir.rs/Insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track