SI ĐINPING LIČNO UPOZORIO PUTINA DA NE IZAZIVA NUKLEARNU KATASTROFU? Kremlj demantuje, dok ceo svet GLEDA KA ZAPOROŽJU
Foto: Fred DUFOUR / AFP / Profimedia, Shutterstock

informacija fajnenšel tajmsa

SI ĐINPING LIČNO UPOZORIO PUTINA DA NE IZAZIVA NUKLEARNU KATASTROFU? Kremlj demantuje, dok ceo svet GLEDA KA ZAPOROŽJU

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping lično je upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina da ne koristi nuklearno oružje u Ukrajini, piše danas Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na zapadne i kineske zvaničnike.

Navodi se da to ukazuje da je Peking zabrinut u vezi sa ratom koji Rusija vodi u susednoj zemlji, iako daje prećutnu podršku Moskvi.

FT piše da je Si poruku Putinu uputio tokom sastanka licem u lice održanog tokom posete kineskog predsednika Moskvi u martu, što je bila jedan od prvih Sijevih boravaka u insotranstvu nakon nekoliko godina provedenih u izolaciji zbog mera zaštite od KOVID-19.

Skaj njuz prenosi da je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, objavio na Telegramu skrinšot članka FT o Sijevoj poruci Putinu i naveo da je u pitanju "važna pozicija (Kine) o nuklearnoj pretnji koja dolazi od ludog ruskog teroriste".

Britanska televizija navodi da se sve dešava u trenutku kada raste strah za bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje, oko koje se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju da druga strana sprema napad na centralu.

Skaj njuz je ranije objavio da Ukrajinci u panici beže iz oblasti oko nuklearke Zaporožje i da se redovi na graničnom prelazu sa Moldavijom protežu oko 3,2 kilometra.

Iz Kremlja je u međuvremenu saopšteno da su "sve mere preduzete" kako bi se sprečio pokušaj sabotaže ili napada ukrajinskih snaga na nuklearnu centralu Zaporožje. Putinov portparol Dmitrij Peskov je odbacio navode FT o upozorenju predsednika Kine ruskom kolegi i nazvao ih "fikcijom".

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Fajnenšel tajms/Skaj njuz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track