NATO POKAZUJE MIŠIĆE, VILJNUS JE TVRĐAVA: Lidere Alijanse čuva 12 PATRIOTA,PVO koji ŠTITI BELU KUĆU,ali i oprema PROTIV RADIJACIJE
Foto: Shutterstock, EPA/Valda Kalnina, EPA/Toms Kalnins, AP/Mindaugas Kulbis

ROJTERS O pripremAMA za samit u litvaniji

NATO POKAZUJE MIŠIĆE, VILJNUS JE TVRĐAVA: Lidere Alijanse čuva 12 PATRIOTA,PVO koji ŠTITI BELU KUĆU,ali i oprema PROTIV RADIJACIJE

Planeta -

Rojters piše da je NATO pretvorio litvansku prestonicu Viljnus u tvrđavu koju štiti napredno naoružanje namenjeno bezbednosti američkog predsednika Džoa Bajdena i drugih lidera država članica Alijanse.

Britanska agencija navodi da će samit NATO naredne nedelje biti održan na svega 32 kilometra od bodljikavom žicom opasane granice koju Litvanija deli sa ruskom saveznicom Belorusijom.

Patriot
Patriotfoto: EPA/Valda Kalnina

Rojters navodi da NATO pokazuje mišiće pošto je 16 zemalja članica Severnoatlantskog saveza poslalo ukupno oko 1.000 vojnika da obezbeđuju samit 11. i 12. jula koji je lociran na samo 151 kilometar od granice sa Rusijom.

Navodi se da su mnoge države NATO poslele u Litvaniju napredne sisteme protivvvazdušne odbrane (PVO) koje ova baltička zemlja sama ne poseduje.

Cezar
Cezarfoto: EPA/Toms Kalnins

Nemačka je na litvanskoj teritoriji rasporedila 12 raketnih lansera Patriot namenjenih presretanju balističkih i krstarećih raketa ili borbenih aviona.

Španija je donela PVO sistem NASAMS, oružje koje su zajedno proizveli norveški KDA i američka kompanija "Rejtion", a inače se koristi i za zaštitu vazdušnog protora oko Bele kuće u Vašingtonu.

Caesar self, Cezar
foto: EPA/Toms Kalnins

Francuska je poslala samohoden haubice Cezar, a ova zemlja je zajedno sa Finskom i Danskom u Litvaniju uputila i borbene avione.

Rojters navodi da su, pored toga, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska u baltičkoj zemlji rasporedili sistema namenjene obaranju dronova.

avion, borbeni avion, rumunski avion
foto: AP/Mindaugas Kulbis

Poljska i Nemačka su uputile helikoptere i jedinice za specijalne operacije, a druge zemlje članice NATO u Litvaniju uoči samita šalju opremu koja štiti od hemijskog, biološkog, radiološkog ili nuklearnog napada.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track