"NATO JE JEDINI SPAS ZA UKRAJINU, ALI NEMOGUĆE JE DA SAD POSTANE ČLANICA" Stručnjaci: Na samitu se kuva odgovor za napad Rusije
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"NATO JE JEDINI SPAS ZA UKRAJINU, ALI NEMOGUĆE JE DA SAD POSTANE ČLANICA" Stručnjaci: Na samitu se kuva odgovor za napad Rusije

Planeta -

Danas je 502. dan rata u Ukrajini. Rusija koncentriše napore na pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke, a Ukrajina se nada kasetnim bombama koje im je obećao američki predsdnik Džozef Bajden.

Kasetne bombe zabranjene su u više od 100 zemalja, a korišćene su u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Aleksinac, NATO Bombardovanje, NATO Agresija, Bombardovanje, 1999
foto: EPA

Nekoliko saveznika SAD izrazilo je zabrinutost zbog ove odluke Vašingtona, među njima i Velika Britanija, Kanada, Novi Zeland i Španija.

Odluku o slanju kasetne municije Ukrajini američki predsednik Džo Bajden opisao je kao tešku odluku, dodajući da je doneta zato što Ukrajina ostaje bez municije.

Velika Britanija, Kanada, Novi Zeland i Španija izrazile su zabrinutist zbog poteza Vašingtona. Kanadska vlada je saopštila da je posebno zabrinuta zbog potencijalnog uticaja bombi na decu.

Kosovo, NATO
foto: NATO

Povodom aktuelne, ali i eventualnog razvoja situacija u Ukrajini, gosti jutarnjeg programa Kurir televizije bili su prof. dr Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontraterorizam i Srba O. Filipović, politički analitičar.

Lutovac se prvo osvrnuo na članstvo Ukrajine u NATO, odnosno na samit koji se sutra održava u Litvaniji.

- Sve ovo dešavanje i eskalacija u ovih godinu i nešto dana, su kao neka vrsta preventivnih mera. Pored svih najavljenih procesa samita NATO-a, radi se o tome da se napravi strateški plan za eventualni napad Rusije. To će biti uvršteno u samitu pored prijema Švedske iako se i dalje Turska protivim tome. Doduše pokušaće NATO da uzme saglasnost od Turske da Švedska uđe - započeo je Lutovac, pa nastavio:

- Što se Ukrajine tiče, barem po izjavama zvaničnika, ona nema šanse sada da uđe. Bez obzira da razne najave, nema ni nikakve logike da ona sada postane član NATO. Dok rat traje, Ukrajina neće biti primljena u NATO alijansu. Naravno, cela situacija je dosta specifična i prisutna je tenzija na međunarodnom planu, angažovano je mnogo vojne efektive.

01:26

NATO JE REŠENJE ZA UKRAJINU ILI ONO ŠTO OSTANE OD NJE Stručnjaci analiziraju: Na samitu se pravi plan za eventualni napad Rusije

Filipović je rekao da smo od mirovnih sporazuma u ratu udaljeni miljama.

- Nije moguće, u ovom trenutku, da Ukrajina postane članica NATO. Ne može u ovakvoj situaciji, Ukrajina praktično ne zna kako će joj granica izgledati. Kao i to da li će povratiti teritorije, da li će se podeliti na dva dela i kakvo će rešenje biti. Još uvek smo daleko od mirovnog rešenja, miljama smo udaljeni od toga, a možda čak i godinama. Proćiće mnogo vremena, protećiće mnogo reke dok se ne nađe mirovno rešenje za Ukrajinu - rekao je Filipović, pa nastavio:

- Što se generalno tiče članstva Ukrajine u NATO, na kraju krajeva to je rešenje za Ukrajina ili za ono što ostane od nje. Na kraju ovog rata, ona će svakako postati članica NATO alijanse.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track