RAT GOTOV ZA PET MINUTA? Zelenski objasnio kako BAJDEN MOŽE DA OKONČA sukob Rusije i Ukrajine i zašto bi Kijev to STOPIRAO (VIDEO)
Foto: AP/Susan Walsh, Shutterstock

INTERVJU ZA ABC NJUZ

RAT GOTOV ZA PET MINUTA? Zelenski objasnio kako BAJDEN MOŽE DA OKONČA sukob Rusije i Ukrajine i zašto bi Kijev to STOPIRAO (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u intervjuu televizijskoj stanici ABC njuz objasnio kako on smatra da je američki predsednik Džo Bajden mogao da okonča rat između Rusije i Ukrajine "za samo pet minuta" i kakva bi bila reakcija Kijeva na to.

- Ako pričamo o okončanju rata na štetu Ukrajine, odnosno tako što bismo se odrekli naših teritorija, pa mislim da je Bajden na takav način mogao da ga okonča za samo pet minuta. Ali, mi ne bismo na to pristali - kazao je Zelenski.

U intervjuu koji je ABC njuz objavio na svom sajtu Zelenski je ovo pomenuo u kontekstu pitanja novinarke o tvrdnjama bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji je u više navrata naveo da bi, ukoliko pobedi na izborima 2024, po povratku u Belu kuću okončao rat u roku od 24 sata.

- Sama želja da se rat okonča je divna. Ali ta želja treba da bude zasnovana na nekim realnim životnim iskustvima. A deluje da je Donald Tramp već jednom imao ta 24 sata na raspolaganju. Mi smo bili u ratu, ne u ratu punog obima, ali smo bili u ratu i koliko sam ja shvatio on je tada imao to vreme na raspolaganju, ali mora da je imao neke druge prioritete - rekao je Zelenski, misleći na Trampov prvi predsednički mandat.

NBC njuz je ranije objavio da je Bajden juče krenuo za Evropu, gde će se danas Londonu sastati sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i kraljem Čarlsom Trećim, po prvi put od krunisanja novog monarha Ujedinjenog Kraljevstva.

Potom će Bajden u utorak i sredu prisustvovati samitu NATO u litvanskoj prestonici Viljnusu, za koju Rojters navodi da ju je Alijansa pretvorila u tvrđavu uoči dolaska lidera Severnoatlantskog saveza.

Poslednja stanica na Bajdenovoj evropskoj turneji u četvrtak će biti Helsinki, glavni grad Finske, najnovije članice NATO.

Američki predsednik snimljen je tokom proteklog vikenda kako uživa na suncu na plaži u gradiću Rehobot Bič u Delaveru uoči početka petodnevne turneje po Starom kontinentu.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/ABC njuz/NBC njuz/Rojters)

Bonus video:

01:26

NATO JE REŠENJE ZA UKRAJINU ILI ONO ŠTO OSTANE OD NJE Stručnjaci analiziraju: Na samitu se pravi plan za eventualni napad Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja