PUTIN I PRIGOŽIN SE SASTALI U KREMLJU! Zapadni obaveštajci tvrde da je šef "Vagnera" pregovarao o SUDBINI SVOJE IMPERIJE (FOTO)
Foto: EPA Alexander Kazakov Sputnik, Handout / AFP / Profimedia, Shutterstock

SAZNANJA FRANCUSKOG LIBERASIJONA

PUTIN I PRIGOŽIN SE SASTALI U KREMLJU! Zapadni obaveštajci tvrde da je šef "Vagnera" pregovarao o SUDBINI SVOJE IMPERIJE (FOTO)

Planeta -

Ruski predsedik Vladimir Putin i osnivač privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin sastali su se u Kremlju.

To je objavio francuski list Liberasijon pozivajući se na zapadne obaveštajne izvore, koji tvrde da je sastanak u predsedničkoj rezidenciji u prestonici Rusije održan 1. jula, nedelju dana nakon propale pobune Prigožinovih vagnerovaca koji su sa fronta u Ukrajini prešli u Rusiju, nakon koje je on pristao na izgnanstvo u Belorusiju.

Prema informacijama Liberasijona, Prigožin je u Kremlju razgovarao i sa generalom Viktorom Zolotovim, komandantom ruske nacionalne garde Rosgvardija, za kojeg se navodi da je izuzetno odan Putinu.

Jevgenij Prigožin sa vagnerovcima
Jevgenij Prigožin sa vagnerovcimafoto: Roman ROMOKHOV / AFP / Profimedia, AP

Navodi se da je šef vagnerovaca imao susret i sa Sergejom Nariškinom, direktorom ruske spoljne obaveštajne službe SVR.

Iz Kremlja je u međuvremenu potvrdfio da se Putin sastao sa vođstvom "Vagnera", uključujući Prigožina, ali je predsednikov portparol Dmitrij Peskov naveo da je do tog susreta u Kremlju došlo 29. juna, a ne 1. jula.

- Tačno je da je predsednik održao taj sastanak. On je tu pozvao 35 ljudi. Sve komandante i menadžment kompanije ("Vagner"). Uključujući i samog Prigožina. Sastanak je održan u Kremlju 29. juna. Trajao je skoro tri sata - kazao je Peskov, a prenela ruska agencija RIA Novosti.

Liberasijon je naveo da je Prigožin u Kremlju "pregovarao o sudbini svoje imperije".

Moskou tams, pozivajući se na ruski nezavisni sajt Fontanka, objavio je prošle nedelje, da su ruske vlasti vratile deset milijardi rubalja (111,2 miliona dolara) Prigožinu, a u pitanju je novac koji je zaplenjen tokom policijskih racija organizovanih tokom propale pobune vagnerovaca u Rusiji prošlog meseca.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Liberasijon/RIA Novosti/Moskou tajms/Fontanka)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track