GERASIMOV NIJE SMENJEN? Komandant ruskih trupa u Ukrajini PRVI PUT U JAVNOSTI posle pobune "Vagnera", obavešten o NAPADU NA KRIM
Foto: EPA / Sergei Chirikov

načelnik generalštaba snimljen na sastanku

GERASIMOV NIJE SMENJEN? Komandant ruskih trupa u Ukrajini PRVI PUT U JAVNOSTI posle pobune "Vagnera", obavešten o NAPADU NA KRIM

Planeta -

Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruske vojske i komandant vojnih operacija u Ukrajini, prvi put se pojavio danas u javnosti od neuspele pobune plaćenika iz "Vagnera", čiji je lično bio meta.

Na snimku koji je objavilo rusko Ministarstvo odbran vidi se kako Gerasimov predsedava sastankom na kojem je obavešten o pokušaju ukrajinske vojske da izvrši raketne napade u Rusiji i na poluostrvu Krim.

CNN je juče preneo da je saobraćaj na Kerčkom (Krimskom) mostu, koji povezuje Krim sa Rusijom, privremeno obustavljen nakon što je ruska protivvazdušna odbrana (PVO) oborila krstareću raketu.

Tokom sastanka bez naznačenog datuma, drugi visoki vojni zvaničnik, general Viktor Afzalov potvrdio je da je protivvazdušna odbrana oborila tri ukrajinske rakete S-200 i dodao da nije bilo ni žrtava niti materijalne štete.

Zajedno sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Gerasimov je bio direktno na meti kratke pobune koju je od 23. do 24. juna predvodio vođa vagnerovaca Jevgenij Prigožin.

Od te neuspele pobune, kruže glasine o navodnoj rekonstrukciji unutar vojne komande.

Dejli mejl je juče preneo jnavode Moskou tajmsa, koji se poziva na Z kanale povezane sa ruskom vojskom, da je novi komandant ruskih trupa u Ukrajini general-pukovnik Mihail Teplinskij, a da će Gerasimov ostati načelnik Generalštaba.

Britanski list je naveo da ta odluka još uvek nije zvanično objavljena iz Kremlja.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Beta/CNN/Dejli mejl/Moskou tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja