ŠEF DIPLOMATIJE TVRDI: NATO doneo DUGO OČEKIVANU ODLUKU o Ukrajini uoči samita Alijanse
Foto: AP Henry Nicholls, Shutterstock, Ilustracija

KULEBA SE OGLASIO NA TVITERU

ŠEF DIPLOMATIJE TVRDI: NATO doneo DUGO OČEKIVANU ODLUKU o Ukrajini uoči samita Alijanse

Planeta -

Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, objavio je na Tviteru tvrdnju da je NATO odlučio da Kijev oslobodi obaveze sprovođenja Akcinog plana za članstvo (Membership Action Plan - MAP).

Rojters objašnjava da NATO kroz MAP postavlja ciljeve koje zemlja koja želi da pristupi Alijansi treba da ispuni pre ulaska u ovaj vojni savez.

Britanska agencija prenosi da je Kuleba ovo objavio uoči samita NATO u utorak i sredu, za koji je Rojters ranije naveo da je litvansku prestonicu Viljnus pretvorio u tvrđavu koju štiti napredno naoružanje namenjeno bezbednosti američkog predsednika Džoa Bajdena i drugih lidera država članica Alijanse.

- Nakon intenzivnih razgovora, NATO saveznici su postigli konsenzus o uklanjanju MAP sa puta Ukrajine ka članstvu. Pozdravljam ovu dugo očekivanu odluku koja skraćuje naš put u NATO - tvitovao je Kuleba.

Rojters navodi da NATO još nije komentarisao ovu Kulebinu objavu.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track