ERDOGAN LUPIO O STO! Podržaće ulazak Švedske u NATO ako EU PONOVO OTVORI PREGOVORE sa Turskom (FOTO)
Foto: AP/Francisco Seco

poruka uoči samita alijanse

ERDOGAN LUPIO O STO! Podržaće ulazak Švedske u NATO ako EU PONOVO OTVORI PREGOVORE sa Turskom (FOTO)

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Ankara podržati članstvo Švedske u NATO ako Evropska unija ponovo otvori pregovore Turske o članstvu u EU.

- Prvo otvorimo put Turskoj da se pridruži EU, a onda ćemo utrti put za Švedsku, kao što smo uradili za Finsku - rekao je Erdogan novinarima uoči godišnjeg samita NATO u litvanskoj prestonici Viljnusu.

Pregovori između Turske i EU su u zastoju već nekoliko godina.

Turska je podnela zahtev za članstvo u Evropskoj ekonomskoj zajednici 1987. i Evropskoj uniji 1999. godine, ali su pregovori o pristupanju EU, koji su počeli 2005, bili opterećeni nizom teških problema i nedostatkom entuzijazma ključnih zemalja Unije.

Erdogan je danas ponovio da tursko zeleno svetlo za ulazak Švedske u Atlantski savez zavisi "od postizanja tačaka sadržanih u tripartitnom sporazumu" koji je prošle godine potpisan na samitu NATO u Madridu između Turske, Švedske i Finske.

Predsednik Turske i švedski premijer Ulf Kristerson sastaće se danas na završnim pregovorima o članstvu Švedske u NATO, uoči samita Alijanse u glavnom gradu Litvanije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i švedski premijer Ulf Kristerson
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i švedski premijer Ulf Kristersonfoto: AP/Burhan Ozbilici

Sastanak, koji je organizovao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, trebalo bi, kako se on nada, da omogući ukidanje veta Turske koja blokira ulazak Švedske u Seberoatlantski savez od maja 2022.

Predsednik Turske blokira švedsku kandidaturu optužujući Stokholm da pruža utočište turskim opozicionarima i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra "terorističkim".

Turska je uz Mađarsku jedina od 31 zemlje NATO koja još nije ratifikovala članstvo Švedske. Mađarska je saopštila da će dati svoj pristanak ako to učini Turska.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja