POSLE ERDOGANA I ORBAN PRISTAO! Mađarska podržava prijem Švedske u NATO (FOTO)
Foto: EPA Filip Singer, Shutterstock

ZELENO SVETLO IZ BUDIMPEŠTE

POSLE ERDOGANA I ORBAN PRISTAO! Mađarska podržava prijem Švedske u NATO (FOTO)

Planeta -

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, izjavio je danas da Mađarska podržava prijem Švedske u NATO.

Blumberg prenosi da je Sijarto naveo da ostaje samo "tehničko pitanje" završetka tog dugotrajnog procesa ratifikacije u parlamentu u Budimpešti.

Američka agencija podseća da je šef diplomatije u vladi mađarskog premijera Viktora Orbana prošle nedelje izjavio da će Mađarska podržati ulazak Švedske u Severnoatlantski savez čim Turska, koja je druga članica Alijanse koja je blokirala švedsku prijavu za članstvo, pruži naznake da je spremna da učini isto to.

Peter Sijarto
Peter Sijartofoto: EPA / Georgi Licovski

Blumberg navodi da je Turska sada dala taj signal, ali i dodaje da Sijarto nije eksplicitno pomenuo ovu zemlju u Fejsbuk postu koji je objavio pre polaska na samit NATO u litvanskoj prestonici Viljnusu.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, objavio je sinoć da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pristao da Švedska uđe u NATO. On se prethodno sastao s Erdoganom i švedskim premijerom Ulfom Kristersonom kako bi razgovarali o zabrinutosti Turske oko dopuštanja Švedskoj da se pridruži Alijansi.

Erdogan je ranije istog dana izjavio da će Ankara podržati članstvo Švedske u NATO ako Evropska unija ponovo otvori pregovore Turske o članstvu u EU.

(Kurir.rs/Blumberg)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track