"RUSI SU POKRENULI SVE OVO, UKRAJINI TREBA EFIKASNIJA MUNICIJA" Kasetnu municiju nemoguće kontrolisati, civili godinama stradaju
Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

kurir tv

"RUSI SU POKRENULI SVE OVO, UKRAJINI TREBA EFIKASNIJA MUNICIJA" Kasetnu municiju nemoguće kontrolisati, civili godinama stradaju

Planeta -

Odluka da se Ukrajini isporuči kasetna municija doneta je, jer Kijevu ponestaju konvencionalne granate, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden televiziji Si-En-En.

Kako je istakao, ovu odluku je doneo teškom mukom, ali je ova municja potrebna Kijevu. Vašington priznaje da upotreba takve municije nosi rizike po civilno stanovništvo. Ističe se da su zbog čega američke vlasti i odlagale odluku o isporuci.

Međutim, Bela kuća tvrdi da će Ukrajina koristiti kasetnu municiju na svojoj teritoriji, minimalizujući rizike za sopstveno stanovništvo. Na ovu odluku stigla je reakcija iz Rusije kojom se potvrđuje da će Moskva neizbežno odgovoriti na najavljenu isporuku, jer, kako kažu "sve pošiljke koje sadrže zapadnu vojnu opremu za Ukrajinu predstavljaju legitimnu metu za Oružane snage Ruske Federacije".

O upotrebi sporne kasetne municije i o upotrebi novih sistema oružja u rusko-ukrajinskom sukobu voditelji Pulsa Srbije Anastasija Čanović i Miloš Anđelković razgovarali su sa pukovnikom u penziji Boškom Zorićem sa Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost i sa urednikom portala Tango Six Petrom Vojinovićem.

Boško Zorić
foto: Kurir TV

- Po međunarodnom pravu, kasetna municija nije zabranjena. Konvencija UN je pokrenuta 2008. a ozvaničena 2010. i prihvatile su je 123 zemlje, dok 71 zemlja nije potpisala, među kojima i SAD, Ukrajina, Rusija, ali i Srbija. Malo mi je nelogično da zemlje koje nisu potpisale i ratifikovale konvenciju sad dižu glas protiv kasetne municije - kaže Zorić.

Pukovnik u penziji naglasio je i sekundarnu opasnost od upotrebe ovakve vrste naoružanja.

- To je takva vrsta sredstva da je teško kontrolisati njenu primenu na terenu zbog široke površine koju zasipa i ne možete je ograničiti samo na prostor gde je vojna jedinica. Najopasnije je što ostaje godinama na terenu i tada su i civili žrtve. U Laosu i posle 10 godina ljudi ginu od upotrebe kasetne municije - dodaje Zorić.

Urednik portala Tango Six slaže se da je upotreba kasetne municije opasna sa više aspekata.

Petar Vojinović
foto: Kurir TV

- Ukrajini treba sve, ova sadašnja situacija je specifična jer se Rusija nekoliko meseci utvrđuje, imate prepreka, minskih oplja. Vi kad imate haubice ili visokoperformansne topove, njihova učinkovitost po ubijenom vojniku nije toliko velika. Kasetne bombe su ubojna sredstva lansirana iz aviona, ali ima i artiljerisjke submunicije koja pokriva i veće prostranstvo, pa je i stepen efikasnosti unapređen. Ukrajina ima problem s dosupnošću konvencionalne municije, Rusija je u boljem stanju, plus se brani. To im povećava efikasnost, a Ukrajina bi sad dobila efikasniju municiju - smatra Vojinović.

06:47

RUSI SU POKRENULI SVE OVO, UKRAJINI TREBA EFIKASNIJA MUNICIJA Kasetnu municiju nemoguće kontrolisati, civili godinama stradaju

Dodaje i da je sa moralnog aspekta ova najava pomoći Ukrajini donekle i opravdana.

- Pročitao sam naučni tekst o moralnoj ekvivalenciji, to jest, da li je opravdana upotreba kasetne municije. Ako gledamo ocenu morala, činjenica je da je Rusija pokrenula sve ovo. S druge strane, Rusija je takođe koristila ovu vrstu municije na civilno stanovništvo na početku rata. Kad Ukrajina ovo bude koristila, možda će praviti mape korišćenja, kako bi se registrovalo za kasnije deminiranje - objašnjava Vojinović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:03

ZELENSKI SE TOLIKO ZAIGRAO DA DAJE UPUSTVA BAJDENU! Stručnjaci analiziraju: Ukrajina insistira, NATO ne želi da testira član pet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja