VAGNER TOKOM POBUNE POKUŠAO DA OTME NUKLEARNO ORUŽJE? Novi detalji obračuna u Rusiji! MOĆNI K-52 OBOREN U SUKOBU ISPRED VOJNE BAZE
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Profimedia, AP

šokantna saznanja

VAGNER TOKOM POBUNE POKUŠAO DA OTME NUKLEARNO ORUŽJE? Novi detalji obračuna u Rusiji! MOĆNI K-52 OBOREN U SUKOBU ISPRED VOJNE BAZE

Planeta -

Jedan kontingent pripadnika Vagnera tokom oružane pobune 24. juna prema navodima Rojtersa navodno je krenuo ka ruskoj vojnoj bazi u kojoj je uskladišteno nuklearno oruže!

Dok se većina snaga Vagnera tog 24. juna kretala na sever prema Moskvi, manji kontingent vojnih vozila skrenuo je na istok auto-putem u pravcu utvrđene baze ruske vojske u Voronježu, tvrdi britanska agencija Rojters, pozivajući se na snimke postavljene na lokalnim društvenim mrežama i izjave meštana.

Trag koloni se navodno izgubio oko 100 km od nuklearne baze Voronjež 45 dok Rojters nije mogao da potvrdi šta se dalje dogodilo.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov, međutim, tvrdi da su Vagnerovi borci otišli ​​daleko dalje. Budanov navodi da su stigli do nuklearne baze i da im je namera bila da nabave male nuklearne uređaje iz sovjetskog doba kako bi "podigli ulog" tokom pobune.

- Ako ste spremni da se borite do poslednjeg čoveka ta vojna baza je jedan od objekata koji značajno podiže ulog - rekao je Budanov.

Jedina prepreka između Vagnerovih lovaca i nuklearnog oružja, tvrdi Budanov, bila su vrata nuklearnog skladišta.

- Vrata skladišta su bila zatvorena i nisu ušli u tehnički deo - rekao je šef obaveštajaca.

Rojters, međutim, nije mogao nezavisno da potvrdi da li su Vagnerovi lovci zaista stigli do Voronježa 45. Budanov sa druge strane nije pružio dokaze za svoje tvrdnje. Odbio je da kaže i kakvi su razgovori, ako ih je uopšte bilo, vođeni tog dana sa SAD i drugim saveznicima o incidentu. Takođe nije rekao zašto su se borci Vagnera naknadno povukli.

Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin, Rusija, Ukrajina
foto: AP

Izvor britanske agencije blizak Kremlju navodno je potvrdio delove izveštaja.

- Vagnerov kontingent je uspeo da uđe u zonu od posebnog interesa zbog čega su se Amerikanci uznemirili jer se tamo nalazi nuklearna municija - rekao je izvor ne iznoseći više detalja.

Zapadni zvaničnici su više puta govorili da ruske nuklearne zalihe nisu bile u opasnosti tokom pobune koja se završila brzo i misteriozno kasnije tog dana. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adam Hodž rekao je da SAD nisu u mogućnosti da potvrde navode da su pripadnici Vagnera krenuli na vojnu bazu.

- Nismo imali naznake da je nuklearno oružje u opasnosti - navodi Hodž.

Kontigent koji je krenuo ka Voronježu navodno se odvojio od veće teško naoružane kolone koja je napredovala auto-putem M4 ka Moskvi. Rojters na osnovu snimaka i izjava meštana navodi da je ubrzo došlo do obračuna sa ruskom vojskom kod jednog sela, ali onda se čini da je kolona nesmetano prošla narednih 90 km - uključujući i nespornu vožnju kroz centar grada u kome se nalazi vojna baza.

Rojters je pratio napredak kolone do grada Talovaja koji se nalazi oko 100 km od baze Voronjež 45. Baza iz sovjetske ere je jedno od 12 ruskih "nacionalnih skladišta" za nuklearno oružje. Stanovnici su za Rojters rekli da su kod Talovaje ruske snage napale kolonu i da je pri tome jedan helikopter oboren i da su poginule dva člana posade.

Budanov inače tvrdi da se u Voronježu 45 nalaze mali nuklearni uređaji koji se mogu nositi u rancu, međutim, ponovo nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Trenutak kretanja kolone zabeležen je navodno na video snimku objavljenom na sajtu vesti iz regiona Voronjež. Rojters tvrdi da se na snimku vidi raskrsnica u blizini grada Pavlovska. Na drugom video snimku postavljenom na lokalnoj onlajn oglasnoj tabli vidi se polje u blizini sela Elizavetovka dok se sve vreme čuju eksplozija i pucnjava.

- Da li je počeo rat - čuje se panični muški glas.

Rojters je razgovarao sa jednim meštaninom koji je navodno potvrdio da je ruska vojska napala Vagnerove snage.

Nekoliko sati kasnije konvoj je prošao kroz selo Voroncovku. Na dva video snimka objavljena na Telegramu vidi se više od deset vozila uključujući oklopne transportere i tenkove i kamione sa mitraljezima ili artiljerijom. Konvoj je zatim prema objavama na gradskoj onlajn oglasnoj tabli stigao do Buturlinovke.

Korisnici onlajn foruma VKontakte kasnije tog dana počeli su da prijavljuju prisustvo vojne kolone u gradu Talovaja. Na jednom snimku koji je lokalni stanovnik podelio sa Rojtersom vidi se kolona vojnih vozila koja se kreće periferijom grada. Drugi video snimak prikazuje najmanje 75 vozila u konvoju na ivici grada uključujući pet oklopnih transportera i dvoje kola hitne pomoći, ali i artiljerijski top koga vuče kamion.

Jedan stanovnik rekao je da su lokalni ljudi nudili hranu i vodu Vagnerovim trupama. Situacija je prema njegovim rečima bila mirna sve dok ruski helikopter nije pucao na kolonu. Pripadnici Vagnera navodno su uzvratili paljbu i helikopter je pao na zemlju praćen eksplozijama i oblakom dima.

Ruski državni mediji su kasnije emitovali snimak drvenog krsta podignutog na mestu u okrugu Talovaja gde se srušio Ka-52. Guverner oblasti Pskov Mihail Vedernikov rekao je da su dvojica ubijenih članova posade stacionirani u vojnoj bazi u njegovom regionu na severozapadu Rusije.

- Verni svojoj zakletvi učinili su sve da zaštite našu zemlju - rekao je Vedernikov u video obraćanju objavljenom na njegovom kanalu na Telegramu.

Rojters međutim nije mogao da utvrdi šta je kolona sledeće uradila. Jedan stanovnik Talovaje rekao je agenciji da se kolona nije kretala dalje i da se nakon što je primirje proglašeno okrenula i vratila putem kojim je došla.

Budanov tvrdi da je Vagner zapravo stigao do Voronježa 45 sa namerom da zapleni prenosivo nuklearno oružje iz sovjetske ere koje je uskladišteno u tom objektu.

Postoje, međutim, dokazi da je ruska vojska preduzela drastične mere da blokira još jedan potencijalni pristupni put Voronježu 45.

Put E-38 se odvaja od auto-puta M-4 kod naselja Rogačevka i vodi do baze. Meštani su 24. juna uveče prijavili da su čuli eksplozije. Snimak objavljen na jednom lokalnom Telegram kanalu uhvatio je zvuk aviona nakon kojeg je usledila eksplozija.

Motociklista, koji se vozio E-38, objavio je potom snimak na kome se vidi put prekriven ruševinama u blizini mosta preko reke Bitjug. Na snimku se vidi da je u jednoj traci dubok krater.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track