ŠTA BI SE DESILO KADA BI UKRAJINA DANAS UŠLA U NATO? Aktivacija Člana 5 bi bila naredni korak, a TO ZNAČI SAMO JEDNO (FOTO, VIDEO)
Foto: AP Alexander Kazakov, EPA Toms Kalnins, Shutterstock, AP Francisco Seco

BBC POJASNIO

ŠTA BI SE DESILO KADA BI UKRAJINA DANAS UŠLA U NATO? Aktivacija Člana 5 bi bila naredni korak, a TO ZNAČI SAMO JEDNO (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Potencijalno članstvo Ukrajine u NATO glavna je tema dvodnevnog samita Alijanse koji je danas počeo u litvanskoj prestonici Viljnusu.

BBC objašnjava šta bi se desilo kada bi Ukrajina pristupila NATO.

Podseća se da je Alijansa 2008. saopštila da bi Ukrajina mogla da u budućnosti postane članica Severnoatlantskog saveza, ali da je nedavno odbila zahtev Kijeva za ubrzani prijem u članstvo.

BBC navodi da prepreku takvom razvoju događaja predstavlja Član 5 NATO povelje u kojem piše da, ukoliko je jedna zemlja članica Alijanse napadnuta, sve ostale države toj vojnog saveza treba da stanu u njenu odbranu.

Vilnjus, NATO samit
foto: AP Virginia Mayo

Navodi se da, ako Ukrajina sada pristupi NATO, to bi tehnički značilo da sve zemlje članice Alijanse moraju da objave rat Rusiji.

BBC navodi da se Kijev pomirio s tim da Ukrajina ne može da postane članica Alijanse dok sukob traje, ali želi da pristupi NATO što pre nakon što se on okonča.

Vilnjus, NATO samit
foto: AP Mindaugas Kulbis

Britanski medijski servis navodi se da se Ujedinjeno Kraljevstvo zalaže za ubrzani prijem Ukrajine u NATO, a da baltičke države i zemlje istočne Evrope traže od Alijanse da jasno objasni Kijevu koje to dodatne uslove Ukrajina mora da ispuni.

BBC navodi da su neki od saveznika, uključujući tu SAD i Nemačku, obazriviji. Oni traže od Kijeva da se prvo izbori sa korupcijom, ojača pravosudni sistem i osigura civilnu kontrolu nad vojskom.

Oni se takođe brinu da bi primanjem Ukrajine NATO bio uvučen u rat sa Rusijom.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track