"NATO NIKADA NIJE BIO JAČI": Bajden na poslednjoj stanici evropske turneje, kaže da je OSTVARIO SVE CILJEVE (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA Kimmo Brandt

američki predsednik u poseti finskoj

"NATO NIKADA NIJE BIO JAČI": Bajden na poslednjoj stanici evropske turneje, kaže da je OSTVARIO SVE CILJEVE (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da NATO nikada nije bio jači.

On je to rekao na sastanku sa finskim predsednikom Saulijem Niinisteom u predsedničkoj palati u Helsinkiju, gde še Bele kuće završava petodnevnu evropsku turneju.

Džo Bajden, Džozef Bajden, Finska, Sauli Niniste
foto: AP Susan Walsh

Bajden je tu okončao putovanje po Evropi tokom kojeg je pružio podršku liderima nordijskih država kako bi pokazao sve veću moć i uticaj NATO nasuprot Rusije.

- Vidimo potpunu promenu u evropskoj bezbednosnoj strukturi kao rezultat poteza Rusije, a nordijske zemlje su se približile Zapadu kao odgovor na agresivne i destabilizujuće akcije Rusije - rekao je zvaničnik Bele kuće.

Džo Bajden, Džozef Bajden, Finska, Sauli Niniste
foto: EPA Kimmo Brandt

Niniste je rekao da je članstvo Finske u NATO najavilo "novu eru bezbednosti" i pozdravio Bajdena jer je "stvorio jedinstvo" na dvodnevnom samitu Alijanse završenom juče u litvanskoj prestonici Vilnjusu.

- Osećam se dobro zbog ovog putovanja - rekao je Bajden u sredu novinarima pre leta za Finsku, dodajući da je "ostvario svaki cilj koji je nameravao da postigne".

On je otputovao u Finsku, koja deli granicu sa Rusijom, direktno sa samita NATO u Litvaniji kako bi učestvovao na američko-nordijskom samitu sa liderima Finske, Švedske, Danske, Islanda i Norveške.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track