"SLANJE F-16 UKRAJINI NUKLEARNA PRETNJA": Šef ruske diplomatije Lavrov o rizicima DIREKTNOG ORUŽANOG SUKOBA sa Zapadom (FOTO)
Foto: AP Natalia Kolesnikova, Shutterstock

PORUKA IZ MOSKVE

"SLANJE F-16 UKRAJINI NUKLEARNA PRETNJA": Šef ruske diplomatije Lavrov o rizicima DIREKTNOG ORUŽANOG SUKOBA sa Zapadom (FOTO)

Planeta -

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, izjavio je da će Moskva isporuku borbenih aviona Ukrajini smatrati "pretnjom Zapada u nuklearnoj sferi".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je intervju Lavrova za sajt lenta.ru u kojoj ga je novinar pitao za mišljenje o "mogućnosti korišćenja ili nekorišćenja nuklearnog oružja u ukrajinskom sukobu".

- Uslovi pod kojima bi Rusija koristila nuklearno oružje jasno su definisani u našoj Vojnoj dokrini. Oni su dobro poznati i neću ih opet ponavljati - kazao je Lavrov.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: AP Natalia Kolesnikova

On je dodao da bi "istovremeno želeo da skrene pažnju na činjenicu da SAD i njihovi NATO sateliti stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, a koji su prepuni katastrofalnih posledica".

- Samo jedan od primera izuzetno opasnog razvoja događaja predstavljaju planovi SAD da pošalju borbene avion F-16 kijevskom režimu - rekao je Lavrov, misleći na vlasti Ukrajine.

Borbeni avioni F-16
Borbeni avioni F-16foto: Shutterstock

On je naveo da je Moskva "informisala nuklearne sile, SAD, Veliku Britaniju i Francusku, da Rusija ne može da ignoriše sposobnost ovih letelica da nose nuklearno oružje" i da "nikakva uveravanja tu neće pomoći".

-Tokom borbenih operacija naši vojnici neće razabirati da li je određena letelica tog tipa u mogućnosti da nosi nuklearno oružje ili nije. Mi ćemo samu činjenicu da ukrajinske oružane snage poseduju takve sisteme smatrati pretnjom Zapada u nuklearnoj sferi - poručio je Lavrov.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Lenta.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track