PREDAJA ARMIJE! VAGNER DOPREMIO ARSENAL TEŠKOG NAORUŽANJA: Ruska vojska započela preuzimanje tenkova, oklopnjaka, artiljerije...
Foto: Принтскрин МОД.ру

mOĆNO NAORUŽANJE

PREDAJA ARMIJE! VAGNER DOPREMIO ARSENAL TEŠKOG NAORUŽANJA: Ruska vojska započela preuzimanje tenkova, oklopnjaka, artiljerije...

Planeta -

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak primopredaje teškog naoružanja vojne kompanije Vagner, koje je ostavljeno posle nedavne vojne pobune i odlaska pripadnika te formacije u Belorusiju.

Kako je navedeno primopredaja se odvija u skladu sa predviđenim planom posle završetka pobune i dogovora lidera te kompanije Jevgenija Prigožina i ruskog predsednika Vladimira Putina koji je održan 26. juna 2023 godine.

Sudeći prema snimcima, ostavljeni arsenal naoružanja je poprilično impresivan što se tiče borbene tehnike, tako i municije, pa oni panični pozivi lidera Vagnera, za vreme bitke za Bahmut i nisu bili toliko dramatični.

Vagner, Rusija, Ruska Vojska
foto: Принтскрин МОД.ру

U pitanju su kako je i navelo rusko ministarstvo odbrane stotine primeraka borbene tehnike. Istina jeste dosta naoružanja posebno artinjerijsko-raketnoh potiče iz 19870- tih i 1980-tih godina 20 veka iz doba Sovjetskog Saveza.

Na obajvnjenom snimku u jednom od depoa uočeni su tenkovi porodice T: T-72B3, T-90A, T-90M, T-80BVM. Na snimku se takođe vidie i oklopni transporteri MT-LB, postoje i BTR 80 i BTR-82A.

Od artinjeriskom naoružanja Vagner je imao automatske minobacače Vasilek, teške samohodne minobacače kalibra 240 mm Tulipan koji su prvi put bili upotrebljeni u bici za Marijupolj prošle godine. Takođe na vučnim vozovima vidljivi su samohodni minobacači NONA SV, na šasiji guseničara BMD, tu su i protivtenkovski topovi T-12 Rapira, višecevni raketni sistemi BM-21 Grad kalibra 122 mm, zatim BM-27 Uragan kalibra 220 mm, samohodne haubice.

Oružane snage Rusije završavaju prijem naoružanja i vojne opreme od jedinica 2S1 Gvozdika 122 mm, 2S3 Akacija 152 mm, 2S5 Giatsint 152 mm.

Takođe na snimku se vide i PVO topovi kalibra 57 mm montirani na teretna vozila.

Takođe predati su i hibridni PVO sistemi Pancir S1

Na snimku se takođe vidi i veliki broj teretnih kamiona, ali i skaldište puno malokalibarskog oružja, automatzskih pušaka, protivoklopnih nagaznih mina, municije.

U brojkama to iznosi više od 2.500 tona municije, 20.000 komada automatskih pušaka.

Vagner, Rusija, Ruska Vojska
foto: Принтскрин МОД.ру

Kako navodi Ministarstvo odbrane Ruske Federacije desetine predatih sistema borbene tehnike čak nije nikada bilo upotrebljeno u borbenim uslovima .

Ruska vojska je inače svu tešku borbenu tehniku, pre svega guseničare izvezla iz deopa za primoredaju na vučnim vozovima kako bi se izbeglo oštećenje asfaltnih puteva.

Takođe u saopštenju je navedeno i da će sva borbena tehnika biti prebačena u remontne zavode Oružanih snaga Rusije koje će sprovesti pregled i opravku oštećene tehnike i kasnije prema nameni omogućiti njenu primopredaju.

(Kurir.rs / TV Front)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja