"VAGNER NE POSTOJI" Putin prvi put otkrio detalje sastanka sa Prigožinom nakon oružane pobune! Vođa plaćenika ODBIO DOGOVOR
Foto: Shutterstock, AP Gavriil Grigorov, Handout / AFP / Profimedia

nova saznanja

"VAGNER NE POSTOJI" Putin prvi put otkrio detalje sastanka sa Prigožinom nakon oružane pobune! Vođa plaćenika ODBIO DOGOVOR

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin prvi put je otkrio detalje sastanka sa vođom Vagnera Jevgenijem Prigožinom nakon oružane pobune.

Sastanak se navodno dogodio u Kremlju 29. juna. Na sastanku su pored Putina i Prigožina prisustvovali i komandanti Vagnera.

Putin je naglasio da je tokom razgovora sa Jevgenijem Prigožinom i komandantima Vagnera najpre ocenio njihov učinak na bojnom polju, a potom šta su radili tokom oružane pobune i marša na Moskvu 24. juna.

- Predstavio sam im zatim moguće opcije za dalji nastavak njihove službe. Uključujući i borbenu upotrebu. To je sve - rekao je Putin na pitanje novinara Komersanta.

Predsednik Rusije je naglasio da Vagner ne može da ostane jedinica jer "Vagner ne postoji".

Vladimir Putin
foto: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

- Nemamo zakon o privatnim vojnim organizacijama! To jednostavno ne postoji! Ne postoji takvo pravno lice. Grupa postoji, ali formalno pravno ne postoji - ponovio je Putin i dodao da je legalizacija privatnih vojnih organizacija posebno teško pitanje o kome treba da se raspravlja na najvišem nivou.

Pripadnicima Vagnera su navodno ponuđene različite mogućnosti zapošljavanja, uključujući i nastavak službe pod vođstvom njihovog direktnog komandanta sa pozivnim znakom Seda, koji je poslednjih 16 meseci bio njihov pretpostavljeni. Seda je prema nezvaničnim informacijama medija izvršni direktor PMC Vagner Andrej Trošev.

- Mogli bi svi da se okupe na jednom mestu i da nastave da služe. I za njih se ništa ne bi promenilo. Vodila bi ih ista osoba koja je sve vreme bila njihov pravi komandant. Mnogi su klimnuli glavom kad sam to rekao - nastavio je šef države.

Putin je dodao da je Prigožin, međutim, odmah odbio da preda svoje plaćenike ministarstvu odbrane.

- Prigožin je sedeo ispred, nije video reakciju komandanata iza njegovih leđa, već je odgovorio da se "momci ne slažu" sa takvom odlukom - rekao je Putin.

Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin, Rusija, Ukrajina
foto: AP

Ruski predsednik je prema navodima medija u Кremlj pozvao Prigožina i 35 komandanata odreda Vagnera svega pet dana nakon oružane pobune. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je pojasnio da je sastanak trajao oko tri sata, međutim, nije naveo detalje.

Jevgenij Prigožin, podsetimo, pokrenuo je oružanu pobunu u noći 24. juna optužujući snage ministarstva odbrane za raketni napad na kamp Vagner PMC u Ukrajini. Zauzeo je štab Južnog vojnog okruga u Rostovu i najavio "marš pravde" ka Moskvi. Međutim, 24. juna uveče, kad su kolone Vagnera bile 200 km od prestonice, okrenuo ih je i vratio u logore.

Na sceni se iznenada pojavio lider belorusije Aleksandar Lukašenko koji je obelodanio da je postignut dogovor sa Prigožinom da prekine kampanju protiv Moskve i da se sa svojim jedinicima povuče u Belorusiju.

Prigožin međutim od 24. juna nije viđen u javnosti. Lukašenko je potvrdio da je vođa Vagnera stigao u Belorusiju, ali samo nekoliko dana kasnije je saopštio da je otišao za Sankt Peterburg gde mu se izgubio trag.

Za sada nije poznato gde se nalazi.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u međuvremenu snimak primopredaje teškog naoružanja vojne kompanije Vagner koje je ostavljeno posle nedavne vojne pobune i priprema pripadnika te formacije za odlazak u Belorusiju.

Saopšteno je da se primopredaja odvija u skladu sa predviđenim planom posle završetka pobune i dogovora Prigožina i ruskog predsednika Vladimira Putina.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track