EVROPA U ČELJUSTIMA KERBERA: Kontinent na udaru SMRTONOSNIH vrućina, užaren i REGION! Preti da bude oboren REKORD OD 48,8 STEPENI
Foto: VíCtor FernáNdez / Zuma Press / Profimedia, Edu Botella / ContactoPhoto / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Marc Asensio Clupes / Zuma Press / Profimedia

jeziva predviđanja

EVROPA U ČELJUSTIMA KERBERA: Kontinent na udaru SMRTONOSNIH vrućina, užaren i REGION! Preti da bude oboren REKORD OD 48,8 STEPENI

Planeta -

Crveni meteo alarm izdat je za čak 16 gradova u Italiji, a ekstremno visoke temperature se šire na jugu Evrope.

Naime, alarm, koji upozorava na rizike i po zdrave ljude, važiće narednih dana za neke od glavnih turističkih destinacija, među kojima su Rim, Firenca i Bolonja.

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da bi Italija, Španija, Francuska i Nemačka mogle da prođu kroz ekstremne vremenske uslove, a ESA putem satelita nadgleda temperature na kopnu i moru.

Najviša temperatura ikad zabeležena u Evropi iznosila je 48,8 stepeni, a izmerena na Siciliji u avgustu 2021. godine. Prognostičari navode da bi slične temperature mogle da se dostignu, čak i prestignu, u narednim danima.

Španija, Vrućina
foto: VíCtor FernáNdez / Zuma Press / Profimedia

Italijanska vlada izdala je apel građanima koji su u crvenim zonama da danas izbegavaju izlaganje suncu u periodu između 11 i 18 časova i da se posebno pobrinu za starije ili osobe slabijeg zdravlja.

Turisti u centralnoj Atini u četvrtak su se zbijali pod mašinama za rashlađivanje vodenom maglom, a životinje u zoološkom vrtu u Madridu su hranjene voćnim sladoledom, dok stanovnici južne Evrope pate zbog toplotnog talasa za koji se predviđa da će pogoršati.

Vrhunac smrtonosnog toplotnog talasa Kerber

Tokom naredne nedelje očekuju se potencijalno rekordno visoke temperature u Evropi - vrhunac smrtonosnog toplotnog talasa Kerber.

Tokom prethodnih dana, u Grčkoj su zabeležene temperature od 40 stepeni, a Akropolj, jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija, u petak je bio zatvoren zbog velike vrućine, a postoji i velika opasnost od izbijanja šumskih požara.

Od petka je temperatura u delovima mediteranske Evrope dostigla čak 45 stepeni Celzijusa.

Sistem visokog pritiska koji utiče na region, a prešao je Sredozemno more iz severne Afrike, nazvan je "Kerber" po troglavom psu u drevnoj grčkoj mitologiji koji je čuvao kapije ulaza u podzemni svet.

Španija, Vrućina
foto: Edu Botella / ContactoPhoto / Profimedia

Zvaničnici u nekoliko zemalja pripremali su hitne mere, upozorenja putem mobilnog telefona i prilagođavanje broja zaposlenih.

U Atini i drugim grčkim gradovima promenjeno je radno vreme za javni sektor i mnoga preduzeća kako bi se izbegla podnevna vrućina, dok su klimatizovane prostorije otvorene za javnost.

"Kao da smo u Africi", rekao je 24-godišnji turista Balint Jolan iz Mađarske za Asošijeted pres. "Nije toliko toplije nego sada kod kuće, ali da, teško je".

"Kerbera" prati Evropska svemirska agencija koja je upozorila da će se toplotni talas osetiti i u delovima severne Evrope.

"Italija, Španija, Francuska, Nemačka i Poljska suočene su sa velikim toplotnim talasom, a očekuje se da će temperature na ostrvima Sicilija i Sardinija porasti do 48 stepeni Celzijusa – potencijalno najtoplije temperature ikada do sada zabeležene u Evropi", saopštila je agencija u četvrtak prošle nedelje.

Visoke temperature pogodile su i centralne delove Evrope, a Nemačka i Poljska su najviše pogođene.

Na Arktiku, rekordno visoka temperatura od 28,8 stepeni Celzijusa izmerena je u mestu Sletnes Fir na severu Norveške, saopštili su u četvrtak norveški meteorolozi. To je iznad prethodnog rekorda iz jula 1964. kada je termometar dostigao 27,6 stepeni Celzijusa.

Svetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija saopštila je u ponedeljak da su globalne temperature zabeležene početkom jula među najtoplijim zabeleženim.

Španija, Vrućina
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Španija

Temperature u Andaluziji su ranije ove nedelje iznosile oko 44 stepena, zbog čega je izdato "crveno" upozorenje za region. U Madridu je zabeleženo 39, a na Majorci 35 stepeni.

Dok su španski političari zabrinuti zbog toga kako bi visoke temperature mogle uticati na odziv na opštim izborima ovog meseca, životinje u madridskom zoološkom vrtu su ove nedelje bile hranjene smrznutom hranom da bi se rashladile usred vrućine. Čuvari zoološkog vrta hranili su pande i medvede sladoledom od lubenice, foke smrznutim sardinama i lavove smrznutim kofama mesa.

Televizijski oglasi u Italiji podsećaju stanovnike gradova da paze na svoje kućne ljubimce i redovno se javljaju starijim rođacima, da provere kako su.

Hrvatska

Padavine su ranijih dana pružile određeni predah u Hrvatskoj, ali su izdate naredbe za evakuaciju u nekoliko oblasti pošto je šumski požar zahvatio obalna područja te zemlje. Takođe, u Hrvatskoj se iduće sedmice očekuje izuzetno toplo vrijeme a temperatura će biti blizu 40 stepeni Celzijusovih, u Dalmatinskoj zagori možda i koji stepen više.

Direktor Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek rekla je za HRTda će se temperatura u Hrvatskoj sigurno približiti ranijim rekordima.

Češka meteorološka služba izdala je upozorenje da bi tokom vikenda temperature mogle da idu i iznad 38 stepeni.

Povećan mortalitet zbog vrućina

U Holandiji je u drugom kvartalu 2023. godine preminulo više od 39.000 ljudi, što je 1.900 ili pet odsto više od proseka za taj period.

Tokom tri nedelje juna zabeležen je povećan mortalitet među osobama koje se nalaze na dugotrajnoj nezi i starijim građanima, preneo je NL tajms.

To se poklopilo sa toplotnim talasom u zemlji, objavio je Statistički zavod Holandije (CBS).

Barselona, Vrućina
foto: Marc Asensio Clupes / Zuma Press / Profimedia

U Crnoj Gori sutra 40 stepeni

U Crnoj Gori će za vikend na snazi biti narandžasti meteo alarm zbog visoke temperature, saopštio je Hidrometeorološki zavod u Podgorici.

Današnji dan je u Crnoj Gori sunčan i veoma topao, a takvo vreme se predviđa i sutra. Jutarnja temperatura vazduha biće od 15 do 25, najviša dnevna od 30 do 40 stepeni.

U Severnoj Makedoniji, velike vrućine izazvale su nagli broj poziva za hitnu zdravstvenu pomoć. Vlasti na Kipru pozvale su stanovnike da izbegavaju šumska područja u kojima bi požari mogli nenamerno da budu izazvani.

Hitne službe u obližnjoj Turskoj takođe su se borile sa istovremenim požarima i poplavama. Poplave na severnoj obali Crnog mora odnele su tri života. U jugozapadnom regionu Milaša, 26 aviona i helikoptera koji su bacali vodu pomoglo je 600 vatrogasaca u suzbijanju požara.

"Dok su vrućine i požari na jednoj strani zemlje, na drugoj strani su poplave i potopa", rekao je u četvrtak zamenik turskog ministra poljoprivrede Vejsel Tirijaki. "U našoj zemlji, kao i širom sveta, borimo se sa klimatskim promenama", potvrdio je on.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

01:17

DANAS JE NAJTOPLIJI DAN, TEMPERATURA KAO DA JE LETO! Todorović za Kurir TV: Evo kada nas očekuje značajna promena vremena!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track