SPREČEN ATENTAT NA GLAVNU UREDNICU RT: Pripremali su moje ubistvo, pratili me danima, znali sve moje adrese! FSB OTKRIO DETALJE
Foto: EPA Mikhael Klimentyevkremlin Poo

istraga

SPREČEN ATENTAT NA GLAVNU UREDNICU RT: Pripremali su moje ubistvo, pratili me danima, znali sve moje adrese! FSB OTKRIO DETALJE

Planeta -

Federalna služba bezbednosti i policija navodno su sprečili ukrajinske specijalne službe da pripreme ubistva glavne urednice medijske grupe RT Margarite Simonjan i blogerke Кseniju Sobčak.

- Federalna služba bezbednosti zajedno je sa Istražnim komitetom i Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije sprečila ukrajinske specijalne službe da pripreme ubistvo glavnog urednika televizijskog kanala RT i Međunarodne novinska agencija Rusija danas Margarite Simonjan - saopštio je FSB i dodala da se prema informacijama pripremalo i ubistvo Кsenije Sobčak.

Tajna služba je dodala da su u Moskvi i Rjazanskoj oblasti prethodnog dana privedeni pripadnici neonacističke grupe "Paragraf-88" koji su izviđali "adrese rada i stanovanja" Simonjan i Sobčak.

- Tokom istražnih radnji potvrdili su pripremu pokušaja atentata po instrukcijama SBU za nagradu od miliona i po rubalja za svako ubistvo - dodaje FSB.

Sada se sprovode neophodne operativno-istražne i istražne radnje.

- Od pritvorenika je oduzeta automatska puška "kalašnjikov" i 90 metaka za nju, noževi, boksevi, gumeni pendreci, lisice, zastave sa nacističkim simbolima, nacistička literatura, komunikaciona oprema i kompjuteri sa informacijama koje potvrđuju njihove zločinačke namere - saopštila je služba bezbednosti.

Margarita Simonjan
foto: Printskrin / You Tube

Istražni komitet Ruske Federacije planira da pokrene slučajeve protiv pritvorenika sa "ekstremističkim i terorističkim prizvukom".

Simonjan je komentarisala pokušaj atentata.

- FSB je zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Istražnim komitetom priveo grupu koja je prema nalogu Ukrajine pripremala moje ubistvo. Pratili su me i znali su sve moje adrese. Ajde da radimo braćo - napisala je na svom nalogu na društvenim mrežama glavna urednica RT.

RIA navodi da ovo nije prvi pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da ubiju Simonjan i druge poznate ruske novinare.

Prošlog proleća FSB je objavio hapšenje šest članova neonacističke terorističke organizacije "Bela sila" koji su navodno po nalogu Službe bezbednosti Ukrajine planirali ubistvo novinara VGTRК Vladimira Solovjova.

FSB je došao do dokaza da su članovi grupe razgovarali i o mogućnosti ubistva Simonjana i drugih novinara.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/RIA)

Bonus video:

02:35

OVO JE JEDINI RAZLOG ZBOG KOJEG PUTIN NIJE ZBRISAO PRIGOŽINA Bivši dopisnik iz Moskve, Samardžija otkrio: Znamo šta je presudno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track