BEZ MILOSTI ZA SUROVOG ZLOČINCA: Potvrđena doživotna robija bosu Koza nostre koji je istopio u kiselini dete mafijaša pokajnika
Foto: EPA-EFE/CARABINIERI

ODLUKA

BEZ MILOSTI ZA SUROVOG ZLOČINCA: Potvrđena doživotna robija bosu Koza nostre koji je istopio u kiselini dete mafijaša pokajnika

Planeta -

Apelacioni sud u Italiji potvrdio je kaznu prvostepene instance o izricanju doživotne robije za Matea Mesinu Denara, šefa Koza nostre, sicilijanske mafije, koji je uhapšen u januaru ove godine tokom posete jednoj klinici u Palermu!

Italijanska agencija Ansa je prenela da je Mesina Denaro osuđen za učešće u više desetina ubistava, uključujući i bombaške napade iz 1992, u kojima su poginuli poznate italijanske sudije Đovani Falkone i Paolo Borselino, koji su bili simboli borbe protiv mafije.

Zanimljivo je da je izricanje potvrđujuće presude na zahtev tužilaštva obavljeno na dan kada je pre 31 godinu ubijen Borselino i pet članova njegovog obezbeđenja u bombaškom napadu u Palermu.

Mateo Mesina Denaro
foto: EPA / Police, EPA / FRANCO LANNINO-MICHELE NACCARI

Osim za atentat na Borselina i Falkonea, Denaro je osuđen i za ubistvo 12-godišnjeg dečaka Đuzepea di Matea.

Mesina Denaro je 1993. pomogao u organizaciji otmice dečaka, kako bi naterao njegovog oca, mafijaša pokajnika (pentito), da odustane od svedočenja protiv Koza nostre.

Dečaka je držao u zatočeništvu preko dve godine (800 dana), a zatim je mališan zadavljen i njegovo telo je rastopljeno u kiselini.

Mesina Denaro je osuđen i za napade u Milanu, Rimu i Firenci, u kojima je 1993. ubijeno deset, a ranjeno 40 osoba.

Šef Koza nostre, koji je bio najtraženiji mafijaš u Italiji, skrivao se preko 30 godina.

On je uhapšen polovinom januara u jednoj klinici u Palermu, gde se lečio od raka. Sada se nalazi u strogo čuvanom zatvoru u Akvili.

Italijanski mediji su bili šokirani kada je otkriveno da je Mesina Denaro sve vreme skrivanja proveo zapravo u okolini svog rodnog mesta, gde je pre njega vladao njegov pokojni otac Frančesko, poznatiji kao Don Sisio, koji je umro 1998.

Mesina Denaro je s porodicom redovno davao nekrolog ocu na godišnjicu njegove smrti u lokalnim novinama.

Posle hapšenja Bernarda Provencana 2006. na jednom imanju u selu Korleone, Mesina Denaro je ostao poslednji mafijaški bos iz stare garde koji je bio još na slobodi.

(Kurir.rs/Ansa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track